Beleggen in digitale valuta heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt. Veel mensen worden geïnspireerd door de recordhoogte van de verschillende cryptocurrencies die het nieuws halen.
Succesverhalen zijn er genoeg. De verhalen van mensen die veel geld zijn verloren halen daarentegen veel minder het nieuws. Dit is altijd iets om beducht op te zijn. Beleggen in virtuele valuta brengt risico`s met zich mee. Ga je spaargeld investeren? Denk hier dan goed over na.
Hoeveel digitale valuta zijn er?
Op het moment dat wij dit schrijven zijn er waarschijnlijk alweer nieuwe digitale munten bijgekomen. Het totaal staat op dit moment op meer dan 4.000. Het overgrote gedeelte van deze valuta is echter weinig tot niks waard.
Van deze 4000 cryptocurrencies zijn er ongeveer 60 die meer waard zijn dan een euro. 200 cryptocurrencies zijn meer waard dan een eurocent. Dan praat je over 5% van het totale aantal cryptocurrencies.
In andere woorden 95% van de digitale valuta is minder waar dan een cent. Een munt zoals de Binance Coin met een waarde van ruim 300 euro is echt een uitzondering.
De lage waarde neemt echter niet weg dat dit ook interessante munten kunnen zijn om in te investeren. Want gaat de koers van een halve eurocent naar een eurocent, dan heb je toch 100% koersstijging te pakken. De vraag is echter hoe groot die kans is.
Online brokers
Online brokers die eerder gericht waren op het handelen in aandelen bieden inmiddels ook meer en meer cryptocurrencies aan om in te handelen. Zo bieden de platformen van eToro en Bux zero inmiddels de mogelijkheid om cryptocurrencies te kopen en verkopen.
Via Plus500 is het ook mogelijk om in crypto CFD`s te handelen.
Echter, CFD`s zijn al erg risicovol en om in CFD`s van cryptomunten te gaan handelen wordt helemaal een risico. In onze opinie kun je als beginnend belegger dergelijke producten beter vermijden en is het beter om dat aan de experts over te laten.
Geen onderliggende waarde
Een kenmerk van een cryptomunt is dat er geen sprake is van een onderliggend waarde. Bij een aandeel koop je als het ware een stukje van een bedrijf wat een waarde vertegenwoordigd. Hierdoor heb je namelijk recht op een stukje van de winst.
Bij een cryptomunt is dit echter niet het geval. De prijs wordt geheel bepaalt door vraag en aanbod. Bij vraag en aanbod speelt sentiment weer een enorm grote rol. Een enkel negatief bericht kan de koers enorm doen kelderen.
Een positief bericht van een invloedrijk persoon kan daartegenover de koers weer enorm doen stijgen. Dit is de hoofdreden dat financiële markten nog steeds enigszins sceptisch zijn ten opzichte van cryptomunten.
Het belang van technische analyse
Door het ontbreken van onderliggende waarde wordt de handel praktisch geheel gedaan op basis van technische analyse. Bij aandelen kan er ook sprake zijn van fundamentele analyse, waarbij bijvoorbeeld de jaarcijfers worden geanalyseerd. Op dit gebied valt er bij beleggen in digitale valuta weinig te analyseren.
De technische analyse richt zich met name op de koop en verkoopsignalen. Hierbij wordt er gekeken naar trends van de koers. Bij het beleggen in digitale valuta is het van belang dat je kennis op dit gebied bezit. Indien dit niet het geval is, dan neem je een ontzettend groot risico.
Wat is blockchain technologie nu eigenlijk?
Blockchain technologie ligt ten grondslag aan cryptocurrencies. Beleggen in digitale valuta betekent dat je de basisbeginselen van de blockchain technologie dient te begrijpen.
Simpel gezegd houdt blockchain in dat data niet centraal wordt opgeslagen. Data wordt onderverdeeld in kleine stukjes en decentraal op verschillende plekken opgeslagen.
Dit is een belangrijk verschil met een bank. Bij een bankrekening is de data met betrekking tot jouw saldo opgeslagen op de servers van de bank. Dit maakt financiele instellingen een eenvoudiger doelwit voor hackers.
Het risico voor financiële instellingen
Doordat door het gebruik van blockchain data niet langer centraal wordt opgeslagen, zou dit op lange termijn een risico kunnen zijn voor banken. Op een gegeven moment zou dit zelfs het bestaansrechten van banken kunnen ondermijnen.
Op het moment dat virtuele munten daadwerkelijk worden ingezet als wettig betaalmiddelen zou dit werkelijkheid kunnen worden.
Worden digitale valuta wettige betaalmiddelen?
Op korte termijn zie ik dit niet gebeuren. Daarvoor dienen eerst de enorme koersschommelingen tot de verleden tijd te behoren. Zolang dit niet het geval is, dan zal er in het dagelijkse economische verkeer geen gebruik worden gemaakt van digitale munten.
Je dient dan namelijk bijna elke minuut jouw prijzen aan te passen aan de koersschommelingen. Daar is op dit moment nog geen beginnen aan.
Geld verdienen met digitale valuta
Geld verdienen met digitale valuta, zoals Bitcoin, is voor bijna iedereen een droom. Dit is dan ook reden dat je veelvuldig scams voorbij ziet komen. Bekende Nederlanders die ontzettend veel geld hebben verdiend met cryptocurrencies en hun geheim met jou willen delen.
Trap hier niet in! Dit gaat je heel veel geld kosten.
Daarentegen zijn er wel betrouwbare trainingen en cursussen die jou de ins en outs bijbrengen op het gebied van beleggen in digitale valuta. Een dergelijke training is mijn inziens essentieel wanneer je op deze manier geld wilt gaan verdienen.
Zo leer je niet alleen meer over het thema blockchain, maar ook over hoe de handel in elkaar steekt. Wat er wordt gezien als een goed koopmoment of het moment waarop je dient te verkopen. Daarnaast is er aan een dergelijke training ook bijna altijd een forum en nieuwsoverzicht verbonden, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.
Het op de hoogte blijven van ontwikkelingen is namelijk een ander belangrijk punt. Je kunt bijna geen dag overslaan, want er kan altijd wat gebeuren waarop je dient te reageren.
Betrouwbaar beleggen in cryptocurrencies
Helaas zijn er de afgelopen tijd verhalen in het nieuws gekomen dat mensen er vandoor zijn gegaan met cryptocurrencies van klanten van een crypto platform. Zorg er dan ook altijd voor dat je alleen handelt in cryptomunten via een vertrouwd platform. Het eerder genoemde eToro of Bux zero zijn in mijn opinie een betrouwbaar platform.
Maar ook Bitvavo en Binance.com zijn dergelijke platformen met een goede reputatie. Persoonlijk zou ik nooit mijn geld investeren via een platform waar ik nog nooit van gehoord hebt. Daarnaast is het altijd belangrijk om altijd goed de algemene voorwaarden door te nemen zodat je weet waar je aantoe bent.
Let goed op beveiligingsstructuren
Naast dat je een eigenaar van een platform moet kunnen vertrouwen, is het ook van belang dat zij hun beveiliging op orde hebben. Cryptocurrencies zijn een interessant doelwit voor hackers omdat er veel geld mee valt te verdienen.
Je kan er eigenlijk vanuit gaan dat crypto platformen een continue doelwit zijn van hackers. Dit vraag om de allerbeste beveiliging die er beschikbaar is.