Beginnen met beleggen

Wanneer zou je nu moeten beginnen met beleggen? In principe geldt bij beleggen het principe dat je alleen zou moeten beleggen met geld dat je kunt missen. Daarnaast zou je bij beleggen jezelf niet dienen te focussen op rendement op korte termijn. Ook dien je er rekening mee te houden dat het tijd kosten om vermogen op te bouwen.

Maandelijks geld inleggen op een beleggersrekening

Je kan op verschillende manieren beginnen met beleggen. Je kan in één keer een groter vermogen investeren in aandelen. Maar je kan echter ook maandelijks een klein bedrag investeren in effecten. Ook op die manier kan je over een langere termijn vermogen opbouwen.

Beleggen met geld dat je kunt missen

Dan komen we direct terug op het basisprincipe dat je alleen zou moeten beleggen met geld dat je kunt missen. 

Echter, indien je maandelijks 50€ investeert in aandelen of een beleggingsfonds, dan kan je stellen dat je deze 50€ zou moeten kunnen missen. Misschien kan je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je een keer minder gaat uit eten en het geld dat je hiermee bespaart gebruikt om mee te gaan beleggen. Kijk gewoon eens hoeveel geld je hiervoor vrij kunt maken.

Dan zal je misschien denken, met 50€ per maand duurt het een eeuwigheid voordat je daadwerkelijk vermogen opbouwt. Dit klopt gedeeltelijk. Aan de andere kant zal je er ook weinig van merken dat je maandelijks 50€ investeert.

Om een indruk te geven welke vermogens je kan opbouwen met een verschillende maandelijkse inleg en verwachte rendementen, het onderstaande overzicht:

JarenInlegRendementVermogen
10€ 504%€ 7.362
15€ 504%€ 12.305
10€ 506%€ 8.194
15€ 506%€ 14.541
10€ 508%€ 9.147
15€ 508%€ 17.302

Vermogen opbouwen met 50€ per maand

Door maandelijks 50€ te beleggen kan je na een periode van 10 jaar of 15 jaar toch een mooi vermogen opbouwen.

Met een rendement van 8% kan dit zelfs oplopen tot ruim 17,000€. En dit met slechts een bedrag van 50€ per maand.

JarenInlegRendementVermogen
10€ 1004%€ 14.725
15€ 1004%€ 24.609
10€ 1006%€ 16.388
15€ 1006%€ 29.082
10€ 1008%€ 18.295
15€ 1008%€ 34.604

Vermogen opbouwen met 100€ per maand

Kan je maandelijks 100€ missen, dan kan je een nog groter vermogen opbouwen. 

Behaal je gemiddeld 8% rendement, dan heb je na 15 jaar een vermogen van bijna 35,000€ opgebouwd.

Zelf aan de slag of het beleggen uitbesteden

Wanneer je begint met beleggen, dien je de keuze te maken tussen zelf beleggen of laten beleggen. Bij laten beleggen stort je het geld op de rekening van de vermogensbeheerder, die de rest voor jou doet. Op die manier heb je er zelf weinig omkijken naar.

Wil je zelf aan de slag, dan is een cursus beleggen voor beginners een aanrader. Op die manier ben je direct op de hoogte van de risico`s van beleggen. Je dient je namelijk altijd te beseffen dat jouw inleg verliezen altijd een risico van het beleggen is. 

Aandelen kunnen nu eenmaal minder waard worden. Zeker voor de beginnende belegger is dit iets wat je jezelf goed dient te beseffen.

Hoeveel geld ga jij maandelijks investeren?

Hoeveel geld je maandelijks kunt missen is voor een ieder anders. Wel kan ik uit eigen ervaring vertellen, dat op het moment dat je jouw vermogen ziet groeien, dat je dan ook geneigd zult zijn om de maandelijkse inleg te gaan verhogen. 

Want als je 50€ kunt missen, dan kun je misschien ook wel 100€ vrijmaken. En op die manier zal jouw vermogen dubbel zo hard gaan groeien.

Kies voor een goedkope beleggersrekening

Zeker indien je met kleinere bedragen aan de slag gaat, is het van belang om een beleggersrekening te openen met lage transactiekosten. 

Anders gaat elke maand een groot gedeelte van jouw inleg verloren aan de transactiekosten. Op dit gebied komen er steeds meer online brokers bij, die doorgaans lagere transactiekosten in rekening brengen dan de grote banken

Bijvoorbeeld Bux is een online broker waar je tegen lage transactiekosten kunt beginnen met beleggen.

Open een account en begin met beleggen

Zorg dat je over voldoende basiskennis beschikt

Zoals hierboven al aangegeven is het volgen van een cursus voor het beginnen met beleggen aan te raden. 

Een ander principe wat gehanteerd wordt binnen de wereld van effecten is risicospreiding. 

Beleggen brengt risico met zich mee, maar door risicospreiding kan je dit risico verminderen. Bij risicospreiding kan je denken aan beleggen in aandelen van verschillende bedrijven, maar ook beleggen in verschillende producten zoals obligaties. Of zelfs in vreemde valuta.

Stel een lange termijn doel

Zoals al eerder aangegeven dien je bij het beleggen de lange termijn in ogenschouw te nemen. Met een inleg van 50€ of 100€ per maand duurt het nu eenmaal een tijdje voordat je daadwerkelijk een vermogen hebt opgebouwd. 

Wanneer je gaat beleggen dien je altijd deze langere termijn in de je achterhoofd te houden. Hoeveel vermogen wil je bijvoorbeeld hebben opgebouwd in een periode van 10 jaar. 

En hoeveel dien je hiervoor per jaar in te leggen omdat te kunnen bereiken? Hierbij ben je dan wel afhankelijk van het behaalde rendement, want dat is iets wat niemand kan voorspellen. Daarnaast kunnen rendementen altijd tegenvallen. Je zal echter jouw vermogen steeds harder zien groeien. Omdat het belegd vermogen alleen maar groter wordt, zal het rendement wat je hierover realiseert ook steeds groter worden. 

Het is in mijn opinie dan ook aan te raden niet te gaan reken met een hoog rendement. Het is beter uit te gaan van een conservatief rendement. Op die manier reken je jezelf niet op voorhand rijk, waarbij het achteraf tegenvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *