Bankrekeningnummer behouden

Kun je jouw bankrekeningnummer behouden, op het moment dat je overstapt naar een andere bank? Helaas is dit niet mogelijk. De IBAN nummers zijn namelijk gebonden aan een bank.

Een voordeel van een IBAN nummer is dat er direct herkent kan worden bij welke bank een rekeningnummer hoort. Zo heeft de ABN AMRO de letters ABNA in hun IBAN verwerkt, de Rabobank RABO en bunq de letters bunq. Bij  het verwerken van het betalingsverkeer biedt dit veel voordelen.

Wanneer je jouw bankrekeningnummer zou kunnen behouden, dan zou je bijvoorbeeld bij de Rabobank opeens IBAN nummers met KNAB erin zien verschijnen. Dat is uiteraard iets wat niet de bedoeling is.

Overstappen naar een andere bank

Het overstappen naar een andere bank is de afgelopen jaren behoorlijk wat eenvoudiger geworden. Door de overstapservice, die inmiddels de meeste banken aanbieden, wordt het meeste werk uit handen genomen. 

Doordat je jouw bankrekeningnummer niet kunt behouden, dien je echter zelf ook nog een werkgever en dergelijke te informeren, over jouw nieuwe rekeningnummer bij de nieuwe bank.

Is er een bewuste drempel opgeworpen?

De vraag is of er bij de invoering van het IBAN systeem in 2014 door banken bewust een drempel is opgeworpen, om overstappen lastig te maken.

Hier zijn in de tweede kamer vragen over gesteld. Wopke Hoekstra heeft hierop gereageerd dat hij dit zou aankaarten bij de Europese commissie om overstappen eenvoudiger te maken.

Het feit dat je een nieuw rekeningnummer ontvangt wanneer je overstapt van bank, zorgt ervoor dat er relatief weinig mensen zijn, die overstappen naar een andere bank.

Bankrekeningnummer behouden overstappen

Overstappen van telefoonprovider is bijvoorbeeld veel eenvoudiger. Bij een dergelijke overstap kan je gewoon jouw oude nummer meenemen. Het lijkt er echter niet op dat de Europese Commissie van plan is, om hier werk van te gaan maken. De kans dat je in de nabije toekomst een bankrekeningnummer kunt behouden bij een overstap, is dan ook vrij klein.

Nieuwe IBAN nummers noodzakelijk

Om het mogelijk te maken een bankrekeningnummer te behouden bij de overstap naar een andere bank, dient het huidige IBAN systeem te worden vervangen. De letters van een bank zouden dan uit het nummer dienen te verdwijnen. Het IBAN nummer zou dan alleen uit cijfers dienen te bestaan.

Dit zal het nodige werk voor de banken met zich meebrengen. Maar ook bedrijven dienen dan hun betalingsgegevens van de crediteuren aan te passen. Vervolgens is het ook niet ondenkbaar dat er vooral in het begin wel eens iets mis zou kunnen gaan. De vraag is dan ook of dit wenselijk is. 

Alternatieve bankrekeningen

Een ander alternatief zou zijn dat iemand een soort van persoonlijk nummer ontvangt. Dit nummer kan dan worden gebruikt om bij een willekeurige bank een bankrekening te openen. Hiervoor zou blockchain technology kunnen worden ingezet. 

Je zou dit systeem enigszins kunnen vergelijken met de methodiek die bij crypto wallets wordt gebruikt. Ook dit lijkt echter nog ver weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *