Bankrekeningnummer behouden bij overstappen

Een bankrekeningnummer behouden bij overstappen is helaas niet mogelijk. In mijn opinie zou dit veel voordelen bieden. Hopelijk komt er in de toekomst ooit een keer een systeem waarbij dit wel mogelijk is.

Overstappen naar een andere bank

Wanneer je gaat overstappen naar een andere bank, dan blijft jouw oude IBAN nummer 13 maanden lang actief. Binnen deze 13 maanden worden bedragen automatisch overgeboekt naar een nieuw rekeningnummer. 

Pas daarna zal de bankrekening bij de oude bank definitief verdwijnen en kan er ook geen geld meer worden overgeboekt naar het oude rekeningnummer. Het is dus zaak dat je een nieuw nummer bij een nieuwe bank op tijd doorgeeft, aan iedereen die weleens gebruikmaakt van dit rekeningnummer.

Toenemende concurrentie

Het feit dat een bankrekeningnummer behouden bij overstappen naar een andere bank niet mogelijk is, biedt  voor banken een groot voordeel. Er wordt een barrière opgeworpen om te gaan overstappen. Een nieuw bankrekeningnummer zorgt ervoor dat je tal van zaken dient te gaan aanpassen en aan verschillende partijen dient door te geven. 

Wel bieden veel banken een overstapservice, waarbij een gedeelte van het werk uit handen wordt genomen. Er blijft echter altijd wel iets over wat je zelf dient te doen.

Wanneer overstappen eenvoudiger zou worden dan zal de concurrentie toenemen. Dit zie je bijvoorbeeld bij aanbieders van mobiele telefoonabonnementen. Om nieuwe klanten binnen te halen worden er verschillende aanbiedingen gedaan. Daarnaast dien je als provider jouw tarieven marktconform te houden, want anders ben je binnen no-time al jouw klanten kwijt.

Houden banken dit tegen?

Dit is iets wat nooit te bewijzen valt. Toch kan ik mij voorstellen dat banken er niet happig op zijn, om mee te gaan werken aan een systeem, waarbij een bankrekeningnummer behouden bij overstappen mogelijk wordt.

Er bestaat nu eenmaal een groot voordeel om zaken zo te houden zoals ze nu zijn. 

Wanneer nu de tarieven worden verhoogd, dan stappen er slechts weinig klanten over, omdat het te veel rompslomp met zich meebrengt. Wanneer overstappen wel eenvoudig zou zijn, dan kunnen banken dit niet langer eenvoudigweg zomaar doen. Waarom zou je dit voordeel eenvoudigweg opgeven?

Bankrekeningnummer behouden bij overstappen bank

Hoe staat de politiek erin?

In de politiek wordt er een paar keer per jaar over dit thema gesproken. Met name de Partij voor de Dieren is een groot voorstander van een vast persoonsgebonden bankrekeningnummer. 

Wopke Hoekstra heeft in zijn toenmalige hoedanigheid als minister van Financiën zijn voorkeur voor een dergelijk systeem uitgesproken. Eigenlijk kun je stellen dat bijna alle partijen in de tweede kamer een dergelijk initiatief zullen ondersteunen. De uitvoering is echter lastig en zal geheel bij de banken moeten komen te liggen. 

BSN nummer

In mijn opinie zou je elke inwoner van Nederland een uniek bankrekeningnummer kunnen geven, net zoals we dat via een BSN nummer kennen. Dit is een uniek rekeningnummer dat je bij elke bank kunt onderbrengen.

Bestrijding van fraude

Dit zou in mijn opinie ook kunnen helpen bij het bestrijden van fraude. Wanneer er geld naar een rekening wordt overgemaakt, dan is het altijd duidelijk van wie dit rekeningnummer is. Nu worden er nog wel eens gebruikt gemaakt van bankrekeningnummers, die maar lastig te achterhalen zijn. Wanneer je een bankrekeningnummer kunt behouden bij overstappen, dan zou geld overmaken weer een stukje veiliger worden.

Zeker wanneer een dergelijk systeem van een persoonsgebonden bankrekeningnummer, gekoppeld aan een uniek BSN nummer, Europees zou worden doorgevoerd, dan zou dit een belangrijk instrument kunnen zijn bij de bestrijding van fraude. In dit geval zou je dan bij de N26 bank een rekening kunnen openen met jouw eigen identieke nummer.

Zakelijke nummers

Naast een bankrekeningnummer behouden bij overstappen naar een andere bank voor particuliere rekeninghouders, speelt hetzelfde bij een zakelijke rekening. Je zou hierbij naar een systeem kunnen gaan, dat bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel ook direct een bankrekeningnummer wordt uitgegeven. 

Net zoals je een RSIN nummer ontvangt, waarmee jouw onderneming wordt geregistreerd bij de belastingdienst. Dit zou voor een klant ook direct een extra mogelijkheid bieden, om de juistheid van een bankrekeningnummer te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *