Bankrekening zonder kosten

Nu het in het nieuws is dat bijna alle banken de kosten die zij voor een bankrekening brengen gaan verhogen, is het nog interessanter om op zoek te gaan naar een bankrekening zonder kosten.

Waarom kost een bankrekening geld?

Op zich is het logisch, dat wanneer je een product of dienst aanschaft, dat je hiervoor dient te betalen. Aangezien een bankrekening een product is, dien je hiervoor dus ook te betalen.

Bij een bankrekening is het zo dat je naast een maandelijks bedrag je ook nog allerlei extra kosten in rekening krijgt gebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geldopname buiten de Europese Unie. En wil je een extra betaalrekening, misschien een gezamenlijke rekening? Dan betaal je hier ook extra voor. Of wil je een creditcard of een prepaid creditcard, dan dien je daar ook voor te betalen.

Bij de traditionele banken zoals de ABN AMRO, zal je geen gratis rekening kunnen openen. Ook producten zoals SNS betalen, Moneyou go Knab plus of Binq premium zijn geen van alleen een gratis betaalrekening

De kosten die in rekening worden gebracht dienen om de kosten van een bank te dekken. Dit zijn niet alleen de operationele kosten voor het betalingsverkeer, zoals het verwerken van transacties, maar ook voor verdere ontwikkelingen op het gebied van bankieren. En deze ontwikkelingen gaan best hard op dit moment. Enk aan pinnen wat al voor het grootste gedeelte de contante betalingen heeft vervangen.

Maar daarnaast wordt er steeds meer mobiel gedaan. Mobiele betalingen zullen in de toekomst een nog groter aandeel van het betalingsverkeer innemen. Op dit moment loopt Nederland op dit gebied zelfs achter bij landen zoals Engeland en de Verenigde Staten

Om deze ontwikkelingen te bewerkstelligen moet er natuurlijk worden geïnvesteerd. Er zijn voortdurend ontwikkelaars mee aan de slag maar en er moet ook nieuwe hardware worden aangeschaft.

Het verdienmodel van een bank

Een bank verdient op verschillende manieren geld. Naast dat ze mensen laten betalen voor de producten, wordt er ook verdient met de zogenaamde rentespread. Dit is het verschil tussen de rente die mensen betalen om geld te lenen en de rente die mensen krijgen wanneer ze hun geld op een bankrekening zetten. Leningen worden zowel verstrekt aan particulieren als wel bedrijven en bijvoorbeeld ook aan zpp`ers.

Dit is de grootste inkomstenbron van een bank. Daarnaast zijn er ook nog talloze andere diensten waarmee zij geld verdienen. Dit ligt voornamelijk op het gebied van adviseren.

Door de stijgende kosten wordt de bankrekening steeds duurder. Daarbij wordt er als argument aangevoerd dat de marge die de bank verdient met de rentespread laag is doordat de rente zo laag is.

Kosten en nieuwe ontwikkelingen

Wat in mijn opinie niet meegenomen wordt in de argumentatie dat de kosten hoger worden en dat mensen dus meer moeten betalen, is dat bepaalde zaken ook goedkoper worden.

Veel van de nieuwe ontwikkelingen zijn er ook op gericht om het betalingsverkeer goedkoper te maken. Hierbij heeft bijvoorbeeld de invoering van het IBAN stelsel een grote rol gespeeld. Door de harmonisatie van het bankwezen in Europa, wat hiermee in gang is gezet, verlopen de processen veel efficiënter.

In het verleden moesten er bij  internationale betalingen nogal eens handmatige acties worden ondernomen, om de betalingen correct te verwerken. Met de komst van de IBAN zijn de handmatige acties bijna geheel verdwenen.

De kosten van nieuwe banken

Nieuwe banken spelen hierop in en geven het voordeel wat hiermee wordt behaald terug aan de klant.

Daardoor kunnen zij een goedkope bankrekening aanbieden en soms zelfs een bankrekening zonder kosten. Denk hierbij aan de N26 bank, waar je geheel gratis een bankrekening kan openen. Ben je opzoek naar een goedkope bank, vergeet dan vooral ook niet naar dit soort nieuwe banken te kijken.

En met deze goedkope of gratis bankrekening kan je betalingen doen, betalingen ontvangen en zelfs geld opnemen bij de pinautomaat. En dat alles zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Je kan de N26 bank zelfs ook zakelijk gebruiken.

Geld besparen met een bankrekening zonder kosten

Een bankrekening zonder kosten bespaart je over een langere termijn toch behoorlijk wat geld. En van dit geld kan je dan weer andere leuke dingen doen.

In mijn opinie hebben banken het zo slecht nog niet en is het goed dat er dergelijke nieuwe banken ontstaan. Door deze concurrentie worden banken gedwongen hun kosten toch enigszins redelijk te houden.

Ik vraag me wel eens af wat de kosten zouden zijn zonder concurrentie. Je kunt nu eenmaal niet zonder bankrekening en dus zouden zij dan kunnen vragen wat zij willen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *