Bankrekening voor vereniging openen

Wil je een bankrekening voor een vereniging openen? Dan dien je een zakelijke rekening te openen. Het goede nieuws is wel, dat banken vaak kortingen bieden bij het openen van een bankrekening voor een vereniging of stichting. Dit wordt ook wel een V&S rekening genoemd.

Bevoegdheden regelen

De bankrekening komt te staan op naam van de vereniging of stichting. Vervolgens zullen bepaalde bestuurders toegang hebben tot deze bankrekening. De bevoegdheden dienen te worden vastgelegd. Dit dient overeen te komen met hetgeen er bij de kamer van koophandel is gedeponeerd. Een financiële instelling zal hier strikt op toezien.

Van belang is dat er altijd meerdere bestuurders toegang hebben en dat er bij betalingen minimaal twee bestuurders zijn, die deze betalingen dienen goed te keuren. Op die manier voorkom je dat de bankrekening van de vereniging of stichting wordt leeggehaald. Dit komt door aflatend toezicht in de praktijk helaas nog regelmatig voor. 

Bij welke bank kun je terecht

Alle grote banken bieden wel een bankrekening voor een vereniging of stichting. Bij online banken is dit echter niet altijd het geval. Zo is een dergelijke bankrekening bij de N26 bank niet te openen. bunq biedt deze mogelijkheid wel en bij KNAB is het weer niet mogelijk. Bij de Rabobank, ABN AMRO, ING en SNS is het zonder problemen mogelijk om een V&S rekening te openen.

Wat zijn de kosten?

Wat is nu de goedkoopste bankrekening voor een vereniging? Naast de maandelijkse kosten, dien je ook goed te kijken naar de bijkomende kosten. Zo worden de eerste 300€ aan transactiekosten door de Rabobank niet in rekening gebracht. Voor veel verenigingen zal dit ertoe leiden, dat er geen transactiekosten hoeven te worden betaald. De kosten zijn overigens door veel banken per april 2022 weer aangepast.

Wel is het dan weer zo dat je slechts 1 betaalpas ontvangt. Dat is in mijn opinie niet voldoende. Voor een extra bankpas wordt een bedrag van 1,65€ per maand in rekening gebracht.

BankVast bedrag per maandVoordeel
Rabobank€ 9,95Eerste 300€ aan transactiekosten worden vergoed
ABN AMRO€ 9,95Eerste 250€ aan transactiekosten worden vergoed
ING€ 9,90Gratis betalen en ontvangen. Alleen kosten bij geld storten, opnemen en niet SEPA betalingen

bunq heeft niet specifiek een rekening voor verenigingen of stichtingen. Wel kan je zowel de Easy Bank of Easy Money als verenigings bankrekening gebruiken. Easy Bank kost je dan slechts 4,99€ per maand. 

Normaal gesproken betaal je bij een zakelijke bankrekening, naast de vaste kosten, een klein bedrag per bijschrijving of betaling. Als vereniging heb je het voordeel, dat er bij de grote banken deze kosten niet in rekening worden gebracht. Of dat je tenminste een hoge korting ontvangt. Zo is de 300€ die de Rabobank vergoedt genoeg om ongeveer 3000 transacties uit te voeren. Dit zal ervoor zorgen dat de kosten per jaar doorgaans reuze meevallen. 

Let er overigens wel op dat de negatieve rente ook voor verenigingen en stichtingen geldt. Zorg er daarom voor, dat er geen groot bedrag op de rekening staat. 

Waarom is een speciale bankrekening noodzakelijk?

Je wilt niet dat er een prive betaalrekening wordt gebruikt voor het ontvangen en betalen voor een vereniging.

Privé en zakelijk dient strikt gescheiden te worden gehouden. Daarom is een zakelijke betaalrekening onmisbaar. Dit geldt zowel voor informele verenigingen maar bijvoorbeeld ook voor een vereniging van eigenaren. 

Ook al is het aantal transacties per jaar beperkt, open een gewoon een zakelijke bankrekening in de vorm van een V&S rekening. Dit voorkomt veel ellende.

Vereniging bankrekening

Koppeling met de boekhouding

Verenigingen en stichtingen zijn verplicht een boekhouding bij te houden. Vanuit dat oogpunt is het verstandig om te kiezen voor een bankrekening, die de mogelijkheid biedt tot een koppeling met het boekhoudprogramma dat je gebruikt. Dit bespaart veel tijd. Zeker indien er gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers is dit erg belangrijk. 

Vergelijken en besparen

Zorg dat je eerst de verschillende bankrekeningen goed vergelijkt, alvorens je een keuze maakt. Let naast de vaste kosten ook op hetgeen er per transactie in rekening wordt gebracht. Maar ook of er bijvoorbeeld extra kosten voor het gebruik van de mobiele app in rekening worden gebracht.  De kostenstructuren van banken laten zich doorgaans niet eenvoudig vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *