Bankrekening stichting

Een bankrekening voor een stichting is bij de meeste banken te openen. Hetzelfde geldt voor een bankrekening voor een vereniging. 

Het gaat hierbij om een zakelijke rekening. Dit brengt per definitie hogere kosten met zich mee. Gelukkig is het wel zo dat de meeste banken een forse korting geven op een bankrekening voor een stichting. Banken noemen een bankrekening voor een stichting of vereniging vaak een V&S rekening. 

Overzicht van de kosten

De actuele kosten zijn als volgt:

BankMaandelijkse kostenOpmerking
ABN AMRO
€ 9,90
250€ korting op betalingsverkeer
Rabobank€ 9,95

ING€ 9,90
bunq€ 6,99
SNS€ 9,90

Kosten per 03/02/2023

Betaalpassen

Standaard wordt er voorzien in één betaalpas bij een rekening voor verenigingen of stichtingen. Mijns inziens zou je altijd minimaal twee betaalpassen dienen aan te vragen. In geval van nood kan dan iemand anders betalingen uitvoeren. 

Ook kan dan een tweede persoon eenvoudig toezicht houden op de bankrekening. Stichtingen en verenigingen zijn door aflatende controle nu eenmaal fraudegevoelig. 

Extra kosten

Sinds kort worden er voor zakelijke rekeningen extra kosten in rekening gebracht. Het gaat hierbij om kosten voor klantonderzoek. Deze kosten worden doorberekend in vaste kosten per maand. Zo brengt de ABN AMRO 3 excl. btw per maand in rekening.

Een klantenonderzoek is ook van toepassing voor verenigingen en stichtingen. Je zou een bankrekening kunnen openen voor een stichting met verkeerde intenties. Ook hier heeft een bank dus de plicht om erop toe te zien dat dit niet het geval is.

Hoe kun je een rekening openen?

Een bankrekening openen vereist een inschrijving van de kamer van koophandel. Het gaat tenslotte om een zakelijke bankrekening. 

Alleen de personen die bevoegd zijn kunnen een rekening openen. Is het zo dat er altijd sprake is van gedeelde bevoegdheid, dan zullen de bestuurders van een stichting of vereniging samen de rekening moeten openen. 

Om dit te kunnen controleren dien je een oprichtingsakte en een uittreksel van de inschrijving van de kamer van koophandel te overleggen.

Vereniging van eigenaren

Ook een vereniging van eigenaren heeft een bankrekening nodig. Leden dienen periodiek hun bijdrage te storten en de vereniging dient hiervan bepaalde kosten te betalen.

Vve`s  kunnnen ook bij verschillende banken terecht. 

Een uitzondering is echter KNAB, die geen betaalrekeningen voor verenigingen of stichtingen aanbiedt. Een vve bankrekening is ook een zakelijke rekening, waardoor er hogere kosten in rekening worden gebracht dan bij een particuliere betaalrekening. De exacte kosten hangen af van het aantal betalingen en ontvangsten.

vve bankrekening

Een rekening voor een informele vereniging openen

Een informele vereniging zoals een vriendengroep zal geen aparte bankrekening kunnen openen. Dit omdat de inschrijving bij de kamer van koophandel zal ontbreken. In dat geval is een gratis bankrekening bij bijvoorbeeld de N26 of bij Revolut een optie. Er zal dan wel iemand de rekening op zijn naam moeten zetten.

Dit kan dan eventueel gevolgen hebben voor de belastingaangifte. De persoon die de bankrekening op zijn naam heeft staan, dient het saldo van de rekening bij zijn vermogen op te tellen. Het is dan ook niet verstandig om een groot saldo op een dergelijke rekening te laten staan. 

Daarnaast zou het zo kunnen zijn, dat degene die de bankrekening beheert er met het geld vandoor gaat. Juridisch gezien is dit een lastige situatie. Nog afgezien van de vriendschappen die dan hoogstwaarschijnlijk zullen eindigen.

Kun je een gratis rekening voor een vereniging openen?

Je kunt een gratis rekening openen bij de volgende banken:

Dit zou wellicht een optie kunnen zijn voor een kleine vve, die niet veel geld wil uitgeven aan een bankrekening.

Contant geld storten

Een vereniging zoals een voetbalvereniging zal te maken krijgen met contant geld.

Daardoor is het van belang om er goed op te letten, dat de bank waar je de bankrekening wilt openen, de mogelijkheid biedt om contant geld te storten. 

Niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Zo is dit bij bunq niet mogelijk. Wanneer het storten van contant geld een must is, dan ben je eigenlijk gebonden aan de grote banken zoals de Rabobank, ING of ABN AMRO.

bankrekening openen stichting

Koppeling met de boekhouding

Een vereniging of stichting dient ook een boekhouding bij te houden. Daarom is het van belang om er goed op te letten, dat de bank die je kiest de mogelijkheid biedt om een koppeling op te zetten met het boekhoudprogramma dat je gebruikt. Dit voorkomt veel handmatige werkzaamheden.

Aangezien het steeds lastiger wordt om vrijwilligers te vinden, is het zaak om ervoor te zorgen dat je het werk voor deze vrijwilligers zo eenvoudig mogelijk maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *