Bankrekening openen met BKR registratie

Een negatieve bkr registratie is een probleem wanneer je een lening wilt afsluiten. Maar kan je een bankrekening openen met een BKR registratie?

In principe open je een bankrekening om jouw geld te stallen. In dat geval speelt een negatieve BKR notering geen rol. Je leent immers geen geld, dus er bestaat  voor de bank geen risico.

Indien je een negatieve bkr registratie hebt, dan is geld lenen erg lastig. Een bankrekening openen met BKR registratie is echter geen probleem.

Geen BKR toetsing bij het openen van een bankrekening

Er wordt namelijk geen BKR toetsing uitgevoerd wanneer je een rekening wilt openen. Dit is het geval bij de  banken zoals ABN AMRO en de Rabobank, maar ook bij de online banken zoals bunq en de N26.

Aanvullende producten en een BKR registratie

Wil je bijvoorbeeld een bankrekening openen met een BKR registratie, waarbij je ook een creditcard wilt aanschaffen, of de mogelijkheid wilt hebben tot rood staan, dan wordt het een ander verhaal.

De mogelijkheid tot rood staan is in de praktijk eigenlijk niks anders dan het afsluiten van een lening. Je kan het namelijk vergelijken met een doorlopend krediet. 

Indien je extra geld nodig hebt, dan neem je geld op waardoor je in de min komt te staan. Op dat moment dien je rente te betalen. Sta je echter niet in de min, dan wordt er ook geen rente in rekening gebracht. Dit zijn gewoonweg de kenmerken van een doorlopend krediet.

Rood staan en geld lenen

Omdat rood staan gelijk staat aan een lening, is een bank wettelijk verplicht een BKR toetsing uit te voeren. Dit alvorens een rekening te openen met de mogelijkheid tot rood staan.

Een creditcard aanschaffen

De kans dat je de mogelijkheid krijgt om een creditcard aan te schaffen is met een negatieve bkr registratie erg klein. 

Hetzelfde geldt voor een roodstand. Indien dit al wordt toegestaan, dan zal het gaan om een klein bedrag.

Zowiezo zijn wij al geen voorstander van rood staan, omdat de rente die je hiervoor dient te betalen erg hoog is. 

Een prepaid creditcard kun je echter wel gewoon altijd aanschaffen. Omdat er geen krediet wordt verstrekt is er ook geen sprake van een BKR toetsing.

Bankrekening openen met BKR registratie creditcard

Hoe zit het met een zakelijke rekening?

Bij een zakelijke bankrekening geldt eigenlijk precies hetzelfde. Bij het openen van een zakelijke bankrekening wordt er geen BKR (Bureau Krediet registratie) controle uitgevoerd. 

Wil je een zakelijk krediet aanvragen, dan wordt het een ander verhaal. Dit hangt echter mede af van de rechtsvorm. Gaat het om een BV, dan speelt het BKR hier geen rol in. 

Heb je een eenmanszaak dan zal er wel navraag worden gedaan bij het BKR. In dat geval ben je namelijk aansprakelijk met jouw privé vermogen. 

Iedereen heeft een bankrekening nodig

Vergeet ook niet dat in de praktijk iedereen een bankrekening nodig heeft. Of het nu gaat om het ontvangen van salaris of uitkering of het betalen van de energierekening of de premies voor de zorgverzekering. 

Zonder bankrekening is het niet mogelijk om dit soort ontvangsten en betalingen te regelen.

Wel is het in onze ogen zo, dat indien je lastig rond kan komen, het niet verstandig is om onnodig geld uit te geven. Door het openen van een gratis bankrekening bij bijvoorbeeld de N26 bank, voorkom je dat je maandelijks onnodig geld uitgeeft aan een bankrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *