Bankrekening openen in Zwitserland

Een bankrekening openen in Zwitserland werd in het verleden voornamelijk gedaan om zwart geld te stallen. Het Zwitserse bankgeheim bood uitkomst voor mensen die hun geld niet konden storten op een Nederlandse bankrekening. 

Echter, door het opheffen van het bankgeheim is dit niet langer zinvol. Integendeel, de kans dat de fiscus hierachter komt is levensgroot en dan zal je ook tegen een boete aanlopen. Toch zijn er nog redenen om een bankrekening in Zwitserland te openen.

Neutraliteit van Zwitserland

Zwitserland stelt zich historisch gezien vaak neutraal op. Tijdens diverse conflicten is Zwitserland neutraal gebleven. Hierdoor blijven Zwitserse banken buiten schot, wanneer er sprake is van sancties. Dat nu tijdens de Russische inval in de Oekraïne, Zwitserland heeft besloten zich niet neutraal op te stellen, is historisch gezien vrij uitzonderlijk.

Vooral in de zakenwereld kan de neutraliteit een voordeel zijn. Op die manier blijft het dan toch mogelijk, om zaken te blijven doen, waarbij dat via banken van andere westerse landen niet mogelijk is.

Een bankrekening openen in Zwitserland

Het bankwezen is extreem belangrijk voor de Zwitserse economie. Veel bedrijven laten geldstromen via Zwitserland lopen, hetgeen veelal ook uit belastingtechnisch oogpunt geschied. 

Hierdoor wordt het voor zowel vermogende particulieren als bedrijven vrij eenvoudig gemaakt, om een Zwitserse bankrekeningen te openen. Wel dien je vaak voor het openen van een rekening persoonlijk op een bankkantoor te verschijnen, om een bankrekening te openen. Ook Zwitserland heeft zicht te houden aan wetgeving op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering. Het openen van een Zwitserse rekening per post is dan in de meeste gevallen ook niet mogelijk.

Waarom bankrekening openen in Zwitserland

Wanneer je daadwerkelijk een rekening wilt openen, dan zijn er ook gespecialiseerde bureau`s, die dit op basis van volmacht voor jou kunnen regelen. Hier zijn echter redelijk hoge kosten aan verbonden, hetgeen het voor de gemiddelde burger niet interessant maakt. Hierbij vraag ik  mij ook af, waarom je een rekening in Zwitserland nodig hebt als gewone burger zijnde.

Zwitserland wil uiteraard niet het paradijs worden, waar allerlei crimineel geld wordt gestald. Met name de Verenigde Staten oefent op dit gebied veel druk uit op het land, om dit te voorkomen.

Een rekening openen bij een buitenlandse branch

De grotere banken zoals Credit Suisse hebben ook branches in bijna alle Westerse landen. Wel zijn dergelijke banken gericht op de zakelijke markt. Bedrijven die 

een rekening willen openen bij Credit Suisse, kunnen dit gewoon in Nederland doen. Daarvoor hoef je niet specifiek naar Zwitserland toe.

Hoge minimale stortingen

Zowiezo is een bankrekening openen  in Zwitserland niet echt interessant, indien je over slechts een beperkt vermogen beschikt. In dat geval kan je net zo goed een bankrekening openen bij een online bank zoals de Openbank of bunq

Daarnaast hanteren banken ook vaak een vrij hoge limiet voor het openen van een bankrekening. Voor een bedrag van minder dan 50.000€ kan je niet bij veel banken terecht. Sommige grotere banken hanteren zelfs een minimale storting van een half miljoen.

Hoe zit het met de rente in Zwitserland?

Voor een hogere rente hoef je geen rekening bij een Zwitserse bank te openen.

Deze is net zo laag als de rente in Nederland. Indien je opzoek bent naar een hogere rente, dan kan je beter een spaarrekening bij de Bigbank openen, of het aanbod van Raisin bekijken.

Op die manier kan je van een hogere rente profiteren dan de rente bij Zwitserse banken. Bij deze opties is het mogelijk om een rente van maximaal 1,5% te ontvangen, bij een deposito met een lange looptijd.

Rente in Zwitserland

Sparen in vreemde valuta

Zwitserland heeft zijn eigen munt, de Zwitserse Frank. Er worden zowel spaarrekeningen aangeboden in Euro, Amerikaanse dollars als ook in Zwitserse Franken. Bij een spaarrekening in Zwitserse franken is er sprake van een valuta risico. Daarentegen is de Zwitserse frank een stabiele munt en is dit geen buitensporig risico. 

Aan de andere kant weet je natuurlijk nooit wat er kan gebeuren. Vanuit dit oogpunt heb ik persoonlijk toch gewoon de voorkeur voor een euro spaarrekening.

Kent Zwitserland het depositogarantiestelsel?

Omdat Zwitserland geen onderdeel uitmaakt van de Europese Unie, zijn zij niet aangesloten bij het depositogarantiestelsel, zoals wij dat bijvoorbeeld in Nederland kennen. Zij hebben echter wel een eigen systeem, wat hier heel erg veel op lijkt. Het bedrag van deze garantie bedraag 100.000 Zwitserse franken. 

Op dit moment is dat nagenoeg gelijk aan 100.000 euro. Dit komt echter wel, omdat de koers van de Zwitserse frank de laatste tijd gestegen is ten opzichte van de euro. De afgelopen jaren was de dekking uitgedrukt in euro ongeveer 95.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *