Bankrekening openen in het buitenland

Als Nederlander open je doorgaans een bankrekening in Nederland. Als je een lening of hypotheek afsluit, dan is een Nederlandse bankrekening vaak een vereiste. Daarnaast is er voor het afgeven van een automatische incasso een Nederlandse bankrekening ook vereist. Wil je een bankrekening openen in het buitenland, dan is dat bovendien niet altijd even eenvoudig. 

Door strikte wetgeving zijn banken in het buitenland niet snel geneigd een bankrekening te openen voor een niet ingezetene. Datzelfde geldt voor Nederlandse banken voor een niet Nederlands ingezetene.

Waarom een bankrekening openen in het buitenland?

Indien je in het buitenland werkt, dan kan dat een reden zijn om een bankrekening te openen in het buitenland. In het verleden was dit ook min of meer noodzakelijk. Tegenwoordig is dit eigenlijk niet echt noodzaak meer. 

Door de invoering van SEPA en IBAN is het betalingsverkeer dermate gestroomlijnd, zodat een buitenlandse werkgever jou gewoon eenvoudig op een een Nederlandse bankrekening kan uitbetalen.

Zelf had ik in het verleden een bankrekening bij de Deutsche Bank om zodoende mijn salaris van mijn Duitse werkgever te ontvangen. Deze heb ik echter wel al lang geleden opgezegd, omdat dit eigenlijk overbodig was. 

Daarnaast betaal je per bank verschillende kosten, waardoor het mij onnodig geld kostte. In ieder geval heeft de introductie van SEPA, waardoor de verschillen per land op het gebied van bankieren voor een groot gedeelte zijn weggenomen, de noodzaak een rekening te openen in het buitenland grotendeels weggenomen.

Bankgeheimen voor buitenlandse banken bestaat niet meer

In het verleden openden mensen een bankrekening in Luxemburg of Zwitserland om op die manier geld te verbergen voor de Nederlandse fiscus. Tegenwoordig is dit echter ook niet langer een veilige manier om jouw geld voor de fiscus te verbergen. Het welbekende bankgeheim is niet langer aan de orde.

Daarnaast is het uiteraard illegaal indien je dit geld niet opgeeft bij de belastingopgave. En iedereen hoort uiteraard gewoon netjes zijn belastingen te betalen. Dit is de basis van de welvaartsstaat die we in Nederland hebben. 

Vermogensbelasting in Nederland

Wel vind ik persoonlijk de belasting die wordt geheven over vermogen volstrekt onredelijk. Het fictieve rendement op basis waarvan de belasting wordt geheven is ook echt fictie en absoluut onmogelijk om te realiseren met geld op een spaarrekening.

Gelukkig lijkt hier nu verandering in te komen na uitspraken van de hoge raad op dit gebied. Wel vind ik het frappant dat hier nog een aantal jaar overheen gaat. 

De rechter heeft immers uitspraak gedaan dat de vermogensbelasting in strijd is met Europese wetgeving. Dan dan zou dit toch eigenlijk direct dienen te worden aangepakt. In vergelijking met hetgeen er gebeurd op het gebied van de stikstof discussie is dit toch uitermate vreemd. 

Een online bankrekening versus een buitenlandse bankrekening

Vandaag de dag zie ik persoonlijk dan ook weinig of geen redenen voor een bankrekening openen in het buitenland. 

Daarnaast vervagen ook op het gebied van bankieren de landsgrenzen. De komst van online banken maakt het eigenlijk mogelijk dat je gewoon een bankrekening kan openen bij een internationale bank. En vaak kan je dan ook nog een gratis bankrekening openen.

Neem als voorbeeld de Duitse N26 bank. Ook al gaat het om een Duitse bank, je kan als Nederlander zijnde hier gewoon een bankrekening openen. Op die manier zou je eigenlijk kunnen zeggen dat je een bankrekening in het buitenland hebt geopend. Echter, omdat het om een online bankrekening gaat voelt dit niet zo.

Let altijd op het depositogarantiestelsel

Wil je toch echt een bankrekening openen in het buitenland en bij een buitenlandse bank, omdat je deze toch echt nodig hebt, dan is het wel aan te raden om te letten op het depositogarantiestelsel. 

Alle banken gevestigd in de Europese Unie, met een bankvergunning van de Europese unie, zullen deze zekerheid tot een bedrag van 100.000 euro bieden. Persoonlijk zou ik daarom zoveel mogelijk op zoek gaan naar een bank binnen de EU.

Een bankrekening in vreemde valuta aanhouden

Wil je een bankrekening openen in het buitenland om vreemde valuta aan te houden, bijvoorbeeld voor de Australische Dollar, dan zou ik eerst op zoek gaan naar een online bank waar je een bankrekening kunt openen in vreemde valuta. 

Revolut bijvoorbeeld geeft de mogelijkheid om een bankrekening in valuta anders dan de EURO aan te houden. Maar ook een Payoneer biedt de mogelijkheid om een rekening in verschillende valuta aan te houden.

Wanneer je niet in het buitenland woont, dan zal je merken dat het vanuit Nederland lastig is om een buitenlandse bankrekening te openen. 

Als je toch een bankrekening wilt openen en niet bij een bank in Nederland, dan zijn online banken zoals het eerder genoemd N26 en Revolut, maar ook de bunq bank in mijn opinie prima alternatieven voor deze buitenlandse banken.

One Thought on “Bankrekening openen in het buitenland”

  • Het wordt allemaal mooi geschreven helaas is de werkelijk anders
    Als je geen adres heb in NL en buiten de eu woond is het ook bij deze banken niet mogelijk om een euro rekening te openen.
    Ook al ben je fiscaal inwoner van NL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *