Bankrekening bij meerdere banken

Een bankrekening aanhouden bij meerdere banken is geen enkel probleem. Wel dien je er rekening mee te houden dat je hierdoor meer gaat betalen. Bijna elke bankrekening brengt kosten met zich mee. Ook al zijn er wel een paar uitzonderingen.

Waarom twee bankrekeningen aanhouden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een rekening bij meerdere banken te openen. Zo kun je dit doen om jouw geld beter te budgetteren. Je kunt dan een bankrekening openen, speciaal voor de maandelijkse vaste lasten. Of als rekening om op terug te vallen, wanneer je een keer een tegenvaller hebt of je hebt even wat extra geld nodig. Dit is vandaag de dag helaas voor veel mensen realiteit geworden.

Hoeveel lopende rekeningen mag je hebben?

Er bestaat geen limiet voor het aantal lopende rekeningen, ook wel betaalrekeningen genoemd, dat je mag openen. Het is echter niet zinvol om tal van verschillende rekeningen aan te houden. Meer dan twee of drie verschillende rekeningen heb je niet nodig. Je moet een rekening openen bij meerdere banken ook weer niet gaan overdrijven.

Meerdere bankrekening bij dezelfde bank

Bij bijvoorbeeld bunq kun je direct 25 verschillende betaalrekeningen open. Dit is bij de standaardprijs inbegrepen. Dit maakt het niet noodzakelijk om een betaalrekening of lopende rekening bij een andere bank te gaan openen. Bij KNAB geldt dat er 5 betaalrekening standaard zijn inbegrepen. Dit zal voor praktisch alle mensen voldoende zijn. Wil je meerdere rekeningen openen, dan is de KNAB bank in mijn opinie dan ook een goede optie.

Meerdere rekeningen is dan alleen nog zinvol, wanneer je over veel geld beschikt en het totale saldo de 100.000€ overschrijdt. 

Dan is het verstandig om het geld te gaan spreiden over verschillende banken. Zo voorkom je dat je jouw geld kwijtraakt wanneer een bank failliet gaat. Deze garantie geldt per rekeninghouder per bank tot een bedrag van 100.000€. Via het garantiefonds ontvang je dan jouw geld terug. Bij banken zoals de Rabobank, ASN bank en de ABN AMRO kan je niet zomaar een extra betaalrekening openen, zonder dat hiervoor extra kosten in rekening worden gebracht.

rekening openen bij meerdere banken

Gratis een extra bankrekening openen

Zoals hierboven al aangegeven, is het bij bunq zo, dat je tot maximaal 25 verschillende betaalrekeningen kunt openen. Er zijn echter ook nog banken, waar je gewoon zonder dat je per maand hoeft te betalen, een rekening kunt openen. Dit zijn op dit moment de volgende banken:

Door een gratis bankrekening te openen, kan je een rekening bij meerdere banken openen zonder dat je extra hoeft te betalen. Wel is het zo dat dit altijd om een standaard bankrekening gaat. Hierbij is bijvoorbeeld het aantal keren dat je gratis mag pinnen enigszins beperkt. Ook is het bij deze banken niet mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Daarvoor ben je aangewezen op de meer traditionele banken. 

Wil je onbeperkt gratis kunnen pinnen? Dan dien je een betaalde rekening af te sluiten. Een rekening openen bij meerdere banken zal je dan extra geld gaan kosten.

De meeste traditionele banken hebben echter al limieten ingevoerd, voor de bedragen die je per jaar maximaal gratis kunt pinnen. 

Is het verstandig om 2 banken te hebben?

Persoonlijk vind ik dat dit wel voordelen heeft. Mocht er sprake zijn van een storing bij een bank, dan heb je altijd nog een bank waar je op terug kunt vallen. Wel dien je dan goed op de kosten te letten van een extra bankrekening. 

In het buitenland kan het in sommige situaties voorkomen dat je met een bepaalde bankpas niet kunt pinnen. Ook dan is het hebben van een extra betaalmogelijkheid een verstandige keuze.

Kan je een tweede rekening openen?

Een tweede rekening openen is geen enkel probleem. Dit zal zowel bij de bank waar je nu jouw bankzaken hebt ondergebracht of bij een andere bank het geval zijn. Een bank ziet jou graag als klant. Zij zullen dan ook geen bezwaar hebben indien je een bankrekening bij meerdere banken gaat openen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *