Bankkosten vergelijken

Wil je bankkosten vergelijken, om op die manier de goedkoopste bankrekening te vinden? Van belang is dan om te weten, wat je precies allemaal doet met jouw bankrekening. Betaal je bijvoorbeeld weleens in vreemde valuta, dan zal dit een grote invloed hebben. 

Dit maakt het de bankkosten vergelijken van verschillende banken niet altijd even transparant. Wat is nu de bank met de laagste kosten?

Vaste maandelijkse kosten

Het eenvoudigst is het vergelijken van de vaste maandelijkse kosten die je dient te betalen. Voor de bekendste banken zijn de maandelijkse kosten als volgt:

BankrekeningPer maandPer jaar
ABN AMRO betaalgemak standaard€ 1,95€ 23,40
ING Oranjepakket€ 1,95€ 23,40
Regiobank€ 2,45€ 29,40
ASN Bank€ 2,20€ 26,40
Triodos bank€ 5,00€ 60,00
KNAB€ 5,00€ 60,00
SNS bank betalen€ 3,10€ 37,20
Rabobank basispakket betalen€ 3,35€ 40,20
N26 - Standard€ 0,00€ 0,00
Revolut€ 0,00€ 0,00
bunq Easy Money€ 8,99€ 107,88
bunq - Easy Bank€ 2,99€ 35,88
Wise€ 0,00€ 0,00
Openbank€ 0,00€ 0,00

Overigens viel het mij op dat bij het samenstellen van de bovenstaande tabel dat bijna alle banken hun tarieven de afgelopen tijd hebben verhoogd. De ING zelfs met 20%.

Wat is inbegrepen?

Naast het bedrag dat je maandelijks dient te betalen, is het ook van belang om te bekijken wat er is inbegrepen bij dit bedrag. Zo kan je bij KNAB 5 verschillende bankrekeningen openen terwijl bij andere banken, zoals de Rabobank of ABN AMRO, je per extra bankrekening extra dient te betalen. 

Ook bij bunq Easy Money kan je meerdere bankrekeningen openen. Daarnaast zijn er bij het maandelijkse bedrag direct 5 betaalpassen inbegrepen.

Bij KNAB is bovendien de creditcard die je kunt aanvragen geheel gratis. Bankkosten vergelijken is dus niet zo eenvoudig zoals het in eerste instantie lijkt.

  • Betaal niet langer voor een bankrekening
  • Pin altijd gratis bij bank Santander
  • 25 bankrekeningen openen
  • Profiteer van de wisselkoersen van Wise
  • Direct 5 verschillende bankrekeningen
  • Ontvang een gratis creditcard
  • Een gratis multi currency rekening
  • Voordelige wisselkoersen
  • Volledig gratis bankrekening
  • Lage transactiekosten vreemde valuta

Buitenlandse banken

We hebben in ons overzicht ook een aantal buitenlandse banken opgenomen. Het IBAN systeem zorgt ervoor dat je ook gewoon gebruik kunt maken van  een online bankrekening bij banken zoals de N26, Wise  en de Openbank. Aan het betalen of ontvangen van geld van binnen de SEPA zijn geen extra kosten verbonden. Instant Payments zorgen er daarnaast ook voor, dat betaling direct worden uitgevoerd.

Geld pinnen bij een geldautomaat

Banken leggen steeds meer restricties op, met betrekking tot het gratis opnemen van geld bij een geldautomaat. Zo is gratis pinnen bij de ABN AMRO beperkt tot een bedrag van 12.000€ per jaar.

Bij online banken is het aantal keren dat je gratis kunt pinnen beperkt. Bij bunq Easy Money kan je bijvoorbeeld 4 keer per maand gratis pinnen. Ook hier dien je bij de bankkosten vergelijken rekening mee te houden.

Geld storten

Op dit moment is geld storten bij geen enkele bank gratis. Banken hanteren verschillende tariefstructuren op dit gebied. Bij sommige banken wordt er een percentage in rekening gebracht en andere banken brengen weer een vast tarief in rekening. Bij online banken is contant geld storten op een bankrekening doorgaans niet mogelijk.

Betalen in buitenlandse valuta

Betalen of geld ontvangen in een vreemde valuta is doorgaans een kostbare aangelegenheid. De online banken N26 en bunq zijn hier een uitzondering. 

Bij deze banken worden betalingen, door het gebruik van Wise, uitgevoerd tegen de middenkoers. Het is op voorhand lastig om in te schatten hoeveel geld dit scheelt. 

Bankkosten vergelijken vreemde valuta

Dit hangt af van het aantal betalingen, ontvangsten en de hoogte hiervan.

Ontvangen van papieren afschriften

Het ontvangen van een papieren bankafschrift is ook iets waar je tegenwoordig voor dient te betalen. Omdat het ontvangen van een papieren afschrift bij online banken niet langer mogelijk is, hebben we alleen de kosten van de banken die deze service bieden in onderstaand overzicht opgenomen.

BankWekelijksMaandelijks
SNS bank € 2,75€ 0,00
Rabobank€ 2,80€ 0,70
Regiobank*€ 2,17€ 0,00
Triodos bank€ 8,00€ 2,00
ABN AMRO€ 2,60€ 0,60
ING€ 4,00€ 1,00

Andere criteria voor het kiezen van een bank

Mensen hechten steeds meer belang aan thema`s zoals duurzaamheid. Hierdoor spelen thema`s zoals groen bankieren een steeds belangrijkere rol. bunq heeft op dit gebied een Easy Green bankrekening, waarbij er bomen worden geplant waardoor je CO2 neutraal kunt bankieren. Dit zijn eigenlijk ook criteria dien je mee dient te nemen en niet alleen puur de bankkosten vergelijken.

Alle banken zijn zich inmiddels wel bewust van dit belangrijke thema en zullen zich hier in de toekomst dan ook meer op gaan toeleggen. 

Bankrekeningen voor specifieke doelgroepen

Jongeren en studenten kunnen bij veel banken voordelig bankieren. Banken zien jongeren en studenten graag als klant. Doordat de meeste mensen loyaal zijn aan de bank waar zij hun bankrekening hebben lopen, kunnen banken op deze manier voor lange tijd nieuwe klanten aan zich binden. 

Hetgeen je terugziet bij energieleveranciers en aanbieders van internet en tv, waarbij klanten regelmatig overstappen, is iets wat je nog niet terugziet bij banken. 

Overstappen naar een nieuwe bank

Overstappen naar een nieuwe bank wordt eenvoudiger gemaakt door een overstapservice. Hierdoor wordt het grootste gedeelte van het werk je uit handen genomen. Er zijn echter altijd nog wel zaken die jezelf dient te regelen. 

Dit wordt mede ingegeven door de privacywetgeving. Banken kunnen niet zomaar iedereen aanschrijven, om aan te geven dat er sprake is van een nieuw bankrekening. Je kunt op onze website meer lezen over het nut van de overstapservice.

Daarentgen kunnen automatische incasso`s voor jou worden omgezet. In eerste instantie zullen deze worden omgeleid en vervolgens definitief worden omgezet naar de nieuwe bankrekening. Hierbij is het standaard zo, dat de oude bankrekening nog gedurende een periode van 13 maanden actief blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *