bankafschrift

Een bankafschrift ontvangen op papier is al een tijd lang niet meer gratis. Afhankelijk van hoe vaak je een afschrift op papier wil ontvangen, wordt hiervoor een bedrag per maand in rekening gebracht.

Online banken werken helemaal niet meer met een papieren bankafschrift. Zo heb je bij de N26 bank niet de mogelijkheid om een bankafschrift op papier te ontvangen. Hetzelfde geldt voor bunq.

Hoeveel kost een papieren bankafschrift

In de onderstaande tabel hebben we de kosten opgenomen die verschillende banken berekenen voor het ontvangen van een papieren bankafschrift.

WekelijksTweewekelijksMaandelijks
Regiobank*€ 2,17€ 0,00€ 0,00
Triodos bank€ 8,00€ 4,00€ 2,00
SNS bank € 2,75€ 1,25€ 0,00
Rabobank€ 2,80€ 1,40€ 0,70
ABN AMRO€ 2,60€ 1,30€ 0,60
ING€ 4,00€ 2,00€ 1,00

Opvallend in het bovenstaand overzicht dat er al een behoorlijk aantal banken zijn die deze service niet langer aanbieden. Naast de online banken zoals KNAB, N26 en Revolut biedt ook ASN deze service niet meer aan.

Vaker afschriften ontvangen betekent meer betalen

Indien je toch een bankafschrift op papier en met de post wilt ontvangen, dan is het raadzaam om dit niet al te frequent te doen. 

Want des te vaker je een dergelijk overzicht wilt ontvangen, des te meer geld je dit gaat kosten. En zoals al gezegd, eigenlijk is dit volstrekt overbodig. 

Je kan gewoon zelf direct, wanneer jou dat uitkomt, een overzicht uitdraaien van al jouw inkomsten en uitgaven.

Is een overzicht per post wel nuttig?

Je kunt jezelf de vraag stellen of een rekeningoverzicht op papier nog wel nut heeft. Dat wil zeggen om deze per post te krijgen opgestuurd. Je kunt deze namelijk eenvoudig zelf downloaden. Daarna kan jezelf bepalen of je deze wilt afdrukken of digitaal wilt bewaren.

Rekeningafschrift per post

Download regelmatig jouw banktransacties

Wel is het verstandig om om een overzicht met enige regelmaat te downloaden. Op die manier voorkom je dat je gegevens mist. 

Het kan namelijk voorkomen dat je slechts een beperkte periode terug kan gaan om een afschrift te downloaden en af te drukken. Het is daarom verstandig om dit bijvoorbeeld eens per maand te doen.

Transacties downloaden in verschillende formaten

Zelf kies ik naast het downloaden van een afschrift in de traditionele opmaak ook voor een overzicht in excel. Dit maakt het gemakkelijker als je een specifieke transactie zoekt. Via de zoekfuncties of filtering in excel, is dit eenvoudiger dan dat je handmatig vele documenten dient na te zoeken.

Bij de online bank N26 kan je ook eenvoudig op die manier transacties downloaden. Dit doe je in een csv formaat, wat je vervolgens eenvoudig in kan lezen in excel.

Positieve impact op zowel kosten en milieu

Als je bedenkt hoeveel bankafschriften er in het verleden op papier per post werden verstuurd, dan is het in onze ogen een goede zaak dat dit niet langer standaard wordt gedaan. 

Uiteraard is het voor oudere mensen nog steeds handig dat deze mogelijkheid bestaat. Jongeren zullen hier echter weinig waarde aan hechten.

Naast dat het de bank ontzettend veel geld bespaart, is het ook vanuit milieu oogpunt een goede stap voorwaarts. Want op jaarbasis praat je toch over een grote hoeveelheid papier. 

bankafschrift en milieu

Daarnaast zal iemand niet zijn bankafschriften bij het oude papier gooien, waardoor er van recycling ook geen sprake zal zijn. En ook al is het op het geheel vanuit milieuoogpunt slechts een kleine verbeting, elke stap voorwaarts is er weer een. En dit is eigenlijk iets waar niemand last van heeft.

Bescherm zelf jouw privacy

Daarnaast speelt privacy ook een rol. Het komt toch nog regelmatig voor dat post op een verkeerd adres wordt bezorgd. En dat is iets wat je met een bankafschrift eigenlijk niet wil. 

Persoonlijk hebben wij wel eens bankafschriften van buren bij ons in de post ontvangen. Voor mensen die zich niet kunnen beheersen is het dan aanlokkelijk om deze te openen,

Ook is het vanuit dit oogpunt aan te raden om de downloads van jouw bankgegevens veilig op te slaan. Je zou deze eigenlijk extra dienen te beveiligen met een wachtwoord. Zo voorkom je dat indien jouw computer gehackt wordt dat de gegevens kunnen worden ingezien.

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen deze extern op te slaan, op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Op die manier staan jouw financiële gegevens niet continu in verbinding met het internet. Een kopie opslaan op een externe datadrager is ook altijd aan te raden. 

Hoe ziet de toekomst van rekeningafschriften eruit?

Doordat de opkomst van online banken steeds sneller gaat, is onze verwachting dat binnen een aantal jaren het papieren bankafschrift voorgoed verleden tijd is. 

Zeker voor particuliere rekeningen. Voor zakelijke bankrekeningen zal dit waarschijnlijk nog iets langer blijven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *