Auto kopen of leasen

In het verleden was een leaseauto verbonden aan een baan. Bij de keuze tussen een auto kopen of leasen, waren er waar weinig mensen die kozen voor de lease optie. Nederlanders wilden gewoon een auto in eigendom hebben Hier is de laatste tijd echter verandering ingekomen. Wat is nu voordeliger, een auto kopen of leasen?

Voordelen van private lease

Sta je op het punt een auto te kopen of te leasen? Onderstaand hebben we de voordelen van een auto leasen in plaats van een auto kopen op een rij gezet.

1. Zekerheid met betrekking tot de kosten

Bij een private lease heb je zekerheid. Je weet waar je aan toe bent. De enige variabele kosten die je dient te betalen zijn de brandstofkosten. Verzekering, belasting en dergelijke zit allemaal bij de prijs inbegrepen. 

Het belangrijkste wat is inbegrepen is het onderhoud. Onderhoudt kan tot hoge en ook onverwachte kosten leiden. Dit is in mijn opinie het grootste nadeel van een auto kopen versus leasen. Bij lease weet je op voorhand wat de maandelijkse kosten zijn en je komt niet voor verrassingen te staan.

Je weet nooit wat de onderhoudskosten voor een auto zullen zijn. Hier speelt de factor geluk of pech ook een rol. Echter, onderhoud van een auto is een kostbare aangelegenheid.

Let er wel goed op, dat bij bij financial lease jezelf de kosten dient te betalen. Bij financial lease wordt alleen de aankoopprijs gefinancierd. Eigenlijk is dit gelijk aan het kopen van een auto op afbetaling.

2. Geen inflatiecorrectie

De leaseprijs ligt vast voor de gehele duur van het contract. Stijgt de prijs van de verzekering of de tarieven in de garage voor onderhoud? Dat maakt voor jou niet uit. 

Zeker op het moment is het niet ondenkbaar, dat bijvoorbeeld de uurtarieven en de kosten van onderdelen zullen gaan stijgen. De stijgende inflatie zie je namelijk op steeds meer terreinen terugkomen.

Auto kopen of leasen inflatie

3. Geen grote investering noodzakelijk

Het kopen van een nieuwe auto vraagt om een forse investering. Ga je een auto leasen, dan vervalt deze grote investering. Wel is het zo, dat je bij private lease geen eigenaar van de auto wordt. Na afloop van het contract gaat de auto weer terug naar de leasemaatschappij. Op deze manier kan je bijvoorbeeld jouw geld investeren en hiermee rendement behalen, in plaats van te gebruiken om een nieuwe auto te kopen.

4. Goedkoper dan een auto kopen op afbetaling

Heb je niet het geld beschikbaar om een auto te kopen? Private lease is dan vaak voordeliger dan een auto kopen op afbetaling. Er zijn verschillende redenenen waarom dit zo is. Dit komt bijvoorbeeld door auto`s grootschalig in te kopen. Maar ook door de grote volumes goede prijsafspraken te maken met betrekking tot onderhoud en reparatie en gunstigere financieringsvoorwaarden dan je als consument kunt verkrijgen. 

Door het inmiddels grote aantal aanbieders dien je wel goed te vergelijken. Zo kan je hier ook voordelig private leasen.

5. Vervangende auto

De auto is niet jouw eigendom. Raakt de auto total loss, dan draai je hoogstens op voor jouw eigen risico. Wanneer je een auto koopt en deze raakt na een aantal jaren total loss, dan ontvang je niet langer het aankoopbedrag terug. Wel dien je dan weer een nieuwe auto te kopen.

Bij lease ontvang je dan gewoon een nieuwe auto. Ook hier hoef je jezelf dus geen zorgen over te maken.

Wat maakt private lease populair op het moment?

De lage rente zorgt ervoor, dat er voordelige leaseprijzen kunnen worden aangeboden. De lage rente heeft niet alleen nadelen, zoals je bij het sparen zult merken.

Een onderdeel van de leaseprijs is namelijk de financiering van de auto en de daarbijbehorende rentelasten. 

Populariteit private lease

Dit kan een fors verschil uitmaken. Stel dat de nieuwprijs van een auto 30.000€ euro bedraagt, dan is het verschil in rentelasten tussen 0% en 6%, maar liefst 1.800€ op jaarbasis. Private lease is inmiddels populairder dan ooit.

Hoeveel kost een auto per maand

Er zijn maar weinig mensen die precies weten wat een auto hen per maand kost. Indien zij dit gaan uitrekenen, dan schrikken zij ervan. Dan is het wel van belang om de afschrijving en onderhoud mee te nemen is deze berekening. Zeker indien je nog een relatief nieuwe auto rijdt, dan is de afschrijving een fors bedrag. 

Volgens het Nibud liggen de kosten van een auto tussen de 220€ en 540€ per maand. Dit zijn de kosten exclusief brandstof. Dit zijn de kosten die je zou moeten vergelijken met private lease. 

Wat kost private lease per maand?

Inmiddels zijn er redelijk wat aanbieders van private lease. Private lease begint zo rond de 200€ per maand. Voor dat geld lease je een kleine auto met een beperkt aantal kilometers. 

Wil je een iets grotere auto, bijvoorbeeld een Volkswagen Polo leasen, dan dien je te rekenen op een minimaal bedrag van 340€ per maand. Wil je een luxere auto? Voor een BMW 318 dien je te rekenen op minimaal 560€ per maand.

Subsidie op een elektrische auto

Indien je na 1 januari een elektrische auto, met een cataloguswaarde tussen de 12.000€ en 45.000€, met een minimale actieradius van 120 kilometer koopt of least, dan ontvang je een subsidie. 

Deze subsidie bedraagt 3.350€ voor een nieuwe auto. Bij een tweedehands auto ligt deze subsidie op 2.000€. Deze subsidie ontvang je zowel bij het kopen en lease van een auto. Dit zorgt ervoor dat je bij leasen het eerste jaar erg goedkoop kunt autorijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *