Apple Pay

De mobiele telefoon wordt steeds belangrijker. Je kan tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder smartphone. Het betalen met de mobiele telefoon wordt ook steeds populairder. Voor mensen met een Iphone is er Apple Pay om snel en veilig te betalen.

Hoe werkt Apple Pay?

Om gebruik te kunnen maken van deze methode om te betalen, dien je eerst een creditcard of bankpas, van bijvoorbeeld jouw bunq bankrekening, op te slaan in jouw telefoon. Hierdoor kan je vervolgens de telefoon gebruiken om te betalen. 

Via de geavanceerde software wordt vervolgens de betaling verrekend met de bankpas of creditcard die je hebt opgeslagen.

Is het veilig om te betalen met een mobiele telefoon?

Indien je betaald met jouw telefoon, dan betaal je contactloos. In plaats van jouw pinpas tegen de scanner te houden, doe je dit nu met jouw mobiele telefoon.

In mijn opinie is het betalen met de mobiele telefoon via Apple Pay veiliger dan het contactloos betalen met een pinpas. 

Raak je jouw pinpas kwijt, dan kan degene die deze in zijn bezit heeft hier contactloos mee betalen. Je hebt namelijk geen pincode nodig. 

Wel is het zo dat de bedragen die je kunt uitgeven enigszins beperkt zijn. Op dit moment kan je maximaal 50€ per keer contactloos betalen. En indien je 100€ contactloos hebt uitgegeven, dan dien je jouw pincode in te voeren om te voorkomen dat een bankrekening wordt geplunderd.

Gezichtsherkenning of touch id

Om te kunnen betalen via Apple Pay met een Iphone, dien je deze eerst te ontgrendelen. Hierbij kan je gebruik maken van de pincode, maar tegenwoordig gebruiken de meeste mensen gezichtsherkenning (face id) of de touch id. 

Op die manier kan je snel en eenvoudig de telefoon ontgrendelen.

Het grote voordeel hiervan is, dat indien je jouw telefoon kwijtraakt of deze wordt gestolen, dat niemand gebruik kan maken van Apple Pay. 

Een pincode kan worden gestolen of iemand kan deze bekijken wanneer je deze intoetst, maar dat is bij gezichtsherkenning uiteraard onmogelijk.

In mijn opinie is het veiligste gebruik dan ook ontgrendelen via gezichtsherkenning of touch id, in plaats van het gebruik van de pincode.

Via welke banken kan je betalen met Apple Pay?

Deze manier van betalen is inmiddels breed ingevoerd. Bij alle grote banken is Apple Pay inmiddels beschikbaar. 

De nieuwere banken zoals bunq, N26 en Revolut bieden ook allemaal deze methode van betalen. 

Wat ik persoonlijk erg prettig vind van het betalen via Apple Pay, is dat je op deze manier een loyalty card kan laten scannen via een App en vervolgens ook direct kunt betalen. Je hoeft dan niet langer en je portemonnee en jouw telefoon tevoorschijn te toveren.

Daarnaast geeft het nog een extra mogelijkheid om te betalen indien je per ongeluk jouw portemonnee bent vergeten. En omdat Apple Pay inmiddels dusdanig veel wordt gebruikt, kan je zelfs jouw portemonnee thuislaten.

Papiergeld wordt steeds minder gebruikt. Door het betalen via een smartphone zal het alleen nog maar minder worden.

Veilig online betalen

Ook is het mogelijk om bij meer en meer webshops af te rekenen via Apple Pay. En ook hier is er een belangrijk voordeel. 

Als je op deze manier betaalt, dan wordt er een specifieke, unieke code gegenereerd waarmee de betaling wordt uitgevoerd. 

Hierbij worden de gegevens van jouw bankrekening of creditcard niet gedeeld. Bovendien worden deze gegevens ook niet opgeslagen op de servers van Apple. 

De kans dat de gegevens van een bankrekening of creditcard worden gestolen wordt hier drastisch mee verminderd. En vergeet niet dat de jaarlijkse schade door phishing nog steeds enorm toeneemt.

Je hebt uiteraard wel een apparaat zoals een Iphone of Apple watch nodig om daadwerkelijk te kunnen betalen. Vanuit huis kun je ook de Iphone of Ipad gebruiken. Het meedragen van een Ipad naar een supermarkt is uiteraard niet erg handig.

Voordelig betalen in het buitenland

Door gebruik te maken van een bank die de betalingen in vreemde valuta afwikkelt in samenwerking met Transferwise, is het een interessante manier van betalen in het buitenland. 

Op die manier maak je automatisch gebruik van de voordelige wisselkoers van Transferwise. bunq maakt gebruik van Transferwise net zoals N26 en Revolut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *