Actuele spaarrente

De actuele spaarrente is erg laag. Helaas zijn er hierop bijna geen uitzonderingen meer te vinden. Als je alle spaarrekeningen en alle rentes gaat vergelijken, dan zal je er snel achter komen, dat het ontvangen van een fatsoenlijke rente een grote uitdaging is.

In onderstaand overzicht zijn de actuele spaarrente bij in Nederland bekende banken terug te vinden.

BankVormRenteVoorwaarden
Leaseplan BankFlexibel sparen0,10% 
ABN AMROVermogens spaarrekening0,00% 
ABN AMRODirect sparen0,00% 
ABN AMROKinderToekomst spaarrekening0,15% 
SNSInternetsparen0,01% 
INGOranje spaarrekening0,01%Tot een saldo van 100,000€
KNABFlexibel0,00% 
RabobankInternetsparen0,01%Tot een saldo van 100,000€
ASNASN ideaalsparen0,01% 
ASNASN Jeugdsparen0,40% 
Regiobank Spaar-op-maat vrij0,01% 

Sparen bij buitenlandse banken

Het sparen bij een niet Nederlandse bank wordt steeds populairder. Bij banken zoals de Openbank en de Bigbank is het namelijk nog wel mogelijk om rente te ontvangen.

Daarnaast maakt Raisin het mogelijk om te gaan sparen bij verschillende banken in Europa. Door eenmalig te registreren bij Raisin kan je daarna eenvoudig bij verschillende banken in Europa een spaarrekening openen. Op die manier kan je profiteren van de hogere rente die banken in andere landen aanbieden. 

Raisin maakt het mogelijk om als Nederlander zijnde eenvoudig in verschillende Europese landen een spaarrekening te openen.  De hoge rente die je in andere landen kunt ontvangen maakt dit interessant. Ontvang een rente van wel 1,5% en een maximale welkomstbonus die kan oplopen tot 100€.

2% rente ontvangen? Dat kan bij de Openbank. Wel geldt dit alleen voor de eerste 6 maanden en over een maximaal saldo van 5,000€. Standaard ontvang je echter nog steeds 0,2% rente. En dit zonder aanvullende voorwaarden.

Het zal je verbazen dat je nog steeds 1,5% rente kunt ontvangen. Dit is namelijk mogelijk bij de Bigbank. Bovendien is het Europese depositogarantiestelsel van kracht. Gewoon sparen in euro`s en een hoge rente ontvangen.

Sparen zonder depositogarantiestelsel

Spaarrekeningen die worden aangeboden, waarbij het depositogarantiestelsel niet van toepassing is, bieden een hogere rente. Zo kun je bij Dela, bij een spaardeposito van 10 jaar een rente van 2% ontvangen. Echter, het depositogarantiestelsel is niet van toepassing. Gaat Dela failliet, dan ben je jouw geld kwijt

Beperkende voorwaarden

Daarnaast is tussentijds geld opnemen bij Dela niet mogelijk. Aangezien de minimale periode om te gaan sparen 10 jaar bedraagt, is dat in onze ogen een aanzienlijke beperkende voorwaarde. 

Mede gegeven het feit dat het depositogarantiestel niet van toepassing is, loop je hierdoor toch een behoorlijk risico. Mochten de resultaten van Dela in de komende jaren te wensen overlaten, dan is het niet mogelijk om jouw geld daar weg te halen.

Hogere rente of een risicopremie?

Je kan door het openen van spaardeposito bij Dela dan wel profiteren van een rente die hoger is dan de actuele spaarrente bij banken, het is niet zonder risico. En eigenlijk zou je kunnen stellen dat de hogere rente een soort van risicopremie is.

Gaat de rente stijgen?

Dit is een lastige vraag, waarbij economen verschillende antwoorden zullen geven.

Als je Japan als voorbeeld neemt, dan blijkt dat rente heel lang heel laag kan blijven.

De uitspraak dat de rente ooit wel weer zal gaan stijgen, daar kunnen wij wel in meegaan. Echter zijn wij wel van mening dat dit best nog wel eens lang kan gaan duren. En dan hebben we het over vele jaren. Dit omdat het huidige economische klimaat een rentestijging eigenlijk niet toelaat.

actuele spaarrente

Maar dit is onze opinie. Een waarheid op dit gebied bestaat niet. De economie voorspellen is onmogelijk.

De invloed van de lage rente op de huizenmarkt

Door de inflatie en indien je in het bezit bent van een forst spaarsaldo, de te betalen belasting, wordt het spaargeld alleen maar minder waard. Vanuit economisch oogpunt is dit gunstig. Mensen zullen dan namelijk eerder geneigd zijn om geld uit te geven.

Echter, het heeft ook nadelige effecten. De huizenprijzen worden behoorlijk beïnvloed door de lage rente. Door de lage rente wordt het kopen van een huis aantrekkelijk, hetgeen de vraag doet toenemen. 

Daarnaast zijn er ook mensen die hun geld gaan investeren in huizen, om vervolgens te verhuren. Dit is een mogelijkheid om rendement te behalen over vermogen. Ook dit stuwt echter de huizenprijzen weer omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *