Het zal niemand ontgaan zijn, dat de actuele rentestanden erg laag zijn. Dit geldt voor zowel de rente die je ontvangt bij een spaarrekening. als ook de hypotheekrente en rente bij andere leningen.
Het hangt ervan af of je geld leent of dat je beschikt over spaargeld, of de actuele rentestanden al dan niet voordelig zijn. Zo zorgen de actuele hypotheekrentes ervoor, dat de maandlasten relatief laag liggen. Zelfs met de hoge huizenprijzen. Spaarders daarentegen ontvangen geen rente.
Waarom is de rente zo laag?
Het ligt grotendeels aan de Europese centrale bank dat de rente zo laag is. Door de in omloop zijnde geldhoeveelheid te vergroten, is er een groot aanbod van geld. Omdat de prijs van geld wordt uitgedrukt in de rente, wordt door het grote aanbod de rente automatisch lager.
Hetgeen dat de Europese Centrale bank hiermee wil bereiken, is dat bedrijven gaan investeren en mensen geld gaan uitgeven. Het is eenvoudiger om een grote uitgave te doen, wanneer dit niet ten koste gaat van de rente die je ontvangt. Voor bedrijven wordt een investering al snel rendabel, omdat er slechts weinig rente hoeft te worden betaald.
Is de rente in alle landen laag?
In de landen van de Europese Unie is de rente doorgaans erg laag. Er zijn wel verschillen, maar deze zijn niet al te groot. Toch is het mogelijk als Nederlandse spaarder te profiteren van de iets hogere rente in andere Europese landen. Dit kan via Raisin. In het verleden was het vrij lastig om een spaarrekening bij een bank in het buitenland te openen.
Het platform van Raisin heeft hier verandering in gebracht. Je hoeft je nu slechts eenmalig te registreren bij Raisin en daarna kan je bij een groot aantal verschillende banken in Europa een spaarrekening openen. Dit is zowel mogelijk voor een vrij opneembare spaarrekening en een termijndeposito.
De lage hypotheekrente
De hypotheekrente is nu al lange tijd erg laag. Er zijn wel korte perioden geweest, dat het erop leek dat de hypotheekrente ging stijgen. Dat was echter steeds van korte duur.
Op dit moment is het zelfs mogelijk om een hypotheekrente voor 20 jaar vast te leggen, voor een rentepercentage van slechts 1,25%. Wanneer je wilt profiteren van de laagste hypotheekrente, dan kan je zelfs een rente vinden van 0,7%. Wel dien je dan in aanmerking te komen voor de nationale hypotheek garantie, om te profiteren van het laagste rentepercentage.
Je dient dan ook te kiezen voor een kortere looptijd. Hierbij loop je het risico, dat op het moment dat de rentevaste periode is verlopen, dat dan hypotheekrente is gestegen en je dan meer dient te gaan betalen.
De invloed op de huizenprijzen
De lage hypotheekrente is ook een drijvende kracht achter de stijging van de huizenprijzen. Het is in mijn opinie niet alleen het tekort aan huizen wat hier de oorzaak van is. De lage hypotheekrente zorgt nu eenmaal voor een lagere maandlast, waardoor mensen bereid zijn meer te betalen en dit ook kunnen betalen.
Gaat de rente dalen of stijgen?
De kans dat de actuele hypotheekrente nog verder gaat dalen, schat ik persoonlijk niet zo hoog in. Zeker met het huidige inflatieniveau, is de kans realistischer dat de rente enigszins gaat stijgen ten opzichte van de huidige rente.
Voor een grote rentestijging ten opzichte van de actuele rentestanden, ben ik echter ook niet zo bang.
Kom niet in de problemen door een rentestijging
Eenvoudig je maximale hypotheek bereken is mogelijk op verschillende websites. Ook wanneer je jouw hypotheek zou willen oversluiten, kan je op die manier eenvoudig bereken wat dit je kan besparen. Wel is het van belang, dat je dan goed op de hoogte bent van hetgeen een stijging van de actuele rentestanden voor jou betekent.
Leg je de rente voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaar vast, dan is dit minder relevant. Kies je echter voor een korte looptijd, dan is het wel van belang dat je zeker weet, dat je niet direct in de problemen komt bij een stijging van de hypotheekrente.