Acceptgiro verdwijnt

De acceptgiro verdwijnt in 2023. Om precies te zijn, per 1 juni 2023. Dat is best al wel snel. De hoge verwerkingskosten liggen hieraan ten grondslag. Een acceptgiro per post versturen is een kostbare aangelegenheid.

Drastische afname van het gebruik

Banken en bedrijven hebben maar liefst 46 jaar gebruikgemaakt van dit betaaldocument

Via een acceptgiro betalen geschiedt op dit moment echter nog maar mondjesmaat. Niet alleen is het aantal verstuurde acceptgiro`s de afgelopen jaren drastisch afgenomen, ook van de verstuurde acceptgiro's via papier, wordt slechts in 10% van de gevallen gebruikgemaakt.

Toch werden er in 2022 nog steeds 6 miljoen papieren betaalverzoeken per jaar verwerkt. In vergelijking met 2010 is dit overigens wel een afname van maar liefst 96%. 

Bij de moderne online banken zoals Revolut, bunq en de N26 wordt er zowiezo al geen gebruik gemaakt van acceptgiro`s.

Alternatieven voor de acceptgiro

Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar voor het betalen via een acceptgiro. Van de meeste alternatieven wordt al op grote schaal gebruikgemaakt. Van welke mogelijkheden kun je gebruik maken wanneer je wilt betalen?

Betalen per factuur

Een alternatief is het versturen van een factuur, waarbij de ontvanger van de factuur het bedrag per online bankieren overmaakt.

Hierdoor blijft achteraf betalen gewoon mogelijk, zoals dat nu het geval is bij achteraf betalen met acceptgiro.

Wel zou het voor bedrijven extra werk kunnen opleveren, wanneer factuurnummers niet goed worden vermeld bij een betaling. Tot nu werden alle gegevens vooraf ingevuld zoals het betalingskenmerk op de acceptgiro, waardoor dit eigenlijk niet fout kan gaan. Dit zou tot extra uitzoekwerk kunnen leiden.

acceptgiro betalen

Digitaal betaalverzoek

Ook kan er gebruik worden gemaakt van een digitaal betaalverzoek. Een dergelijk betaalverzoek kan per e-mail worden verstuurd. Je zou dit eigenlijk kunnen zien als een soort digitale acceptgiro.

Automatische incasso

Automatische incasso zal voor veel bedrijven de favoriete optie zijn. Op die manier voorkom je dat je achteraf achter jouw geld aan moet gaan. Wel loop je als bedrijf het risico, dat een automatische incasso een behoorlijk lange periode kan worden teruggedraaid. Een overboeking kan daarentegen niet worden teruggedraaid.

Eenmalige incasso

Ook zou er gebruik kunnen worden gemaakt van een eenmalige incasso. Dit dient dan door een bedrijf te worden gewerkt. Goede doelen maken hiervan al veel gebruik en dat gebruik zal alleen nog maar toenemen.

Gaat dit problemen opleveren?

Voor de meeste mensen zal de afschaffing van het papieren document niet zoveel invloed hebben. Wellicht zijn er wel ouderen waarvoor dit een probleem gaat worden. 

Daarbij is het aantal bankkantoren dermate afgenomen, dat het ook niet altijd eenvoudig is om even bij een bank binnen te lopen om hulp te vragen.

In mijn opinie zou deze groep dan ook moeten worden geholpen, door cursussen of trainingen te geven op het gebied van online bankieren of mobiel bankieren. Deze groep mag niet de dupe worden van het afschaffen van het gebruik van de acceptgiro. De ouderenbond staat dan ook kritisch tegenover het besluit.

Risico`s

Persoonlijk zie ik wel een risico met het versturen van digitale betaalverzoeken. De fraude en scams die op dit gebied rondgaan zijn bijna niet meer te tellen.  Hier zal nog meer aandacht aan moeten worden geschonken. Doordat de acceptgiro verdwijnt wordt dit nog belangrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *