ABN AMRO witwassen

Misschien heb je het voorbij zien komen: “De ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro met het openbaar ministerie. De reden hiervoor is dat de ABN AMRO een rol heeft gespeeld bij witwassen van crimineel geld. Hierbij is de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) overtreden.

De aangeboden schikking van het OM is door de ABN AMRO geaccepteerd. En dit was toch geen misselijke schikking van maar liefst 480 miljoen euro. Door dit bedrag te betalen bekennen zij schuld.

Verantwoordelijkheden van een bank

Een bank heeft verantwoordelijkheden betreffende het monitoren van ongebruikelijke transacties. Op die manier dient er te worden voorkomen dat geld voortvloeiend uit criminele activiteiten kan worden witgewassen. 

Het onderzoek van het openbaar ministerie

In het uitgebreide onderzoek van het OM is gebleken dat criminelen jarenlang hun gang konden gaan. De ABN AMRO heeft hier niet tegen opgetreden terwijl het duidelijk had dienen te zijn dat het hier om witwaspraktijken ging.

In woorden van het OM zijn zij dan ook ernstig tekortgeschoten. Dit is dan ook de reden dat de schikking is uitgekomen op bijna een half miljard euro. Het bedrag dat is witgewassen  loopt in de honderden miljoenen.

Strafrechtelijk onderzoek naar bestuurders

Het toelaten van witwassen door de ABN AMRO komt hen dus duur te staan. Naast de boete die is opgelegd aan het bedrijf, loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar 3 bestuurders.

Een van deze personen die wordt onderzocht is oud topman Gerrit Zalm. Dat vind ik persoonlijk toch wel erg schokkend. Inmiddels is hij opgestapt bij de Danske bank waar hij actief was als commissaris.

Dit zal de ABN AMRO oplettender maken bij witwassen of verdachte transacties.

ABN AMRO witwassen onderzoek

Veel aandacht voor crimineel geld

Uit het bedrag van de schikking en het lopende onderzoek naar de rol van de bestuurders blijkt dat een overtreding van de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme zeer serieus wordt genomen. 

Het is in de geschiedenis van Nederland niet vaak voorgekomen dat er strafrechtelijk onderzoek naar natuurlijke personen in de vorm van bestuurders van de bank wordt uitgevoerd. Uiteraard is het afwachten wat hieruit voortkomt.

Een nog hogere boete voor de ING

Niet al te lang geleden maakte de ING het nog bonter. Zij hebben enkele jaren geleden een schikking van maar liefst 775 miljoen euro voldaan als gevolg van nalatigheid bij het uitvoeren van controles ter voorkoming van witwassen. 

De voormalige topman Ralph Hamers wordt op dit moment nog vervolgd door justitie vanwege deze affaire. Des te opvallender is dat deze persoon afgelopen jaar in een nieuwe functie als CEO van de zakenbank UBS is aangetreden.

Het belang van de ABN AMRO

De Nederlandsche bank (DNB) kenmerkt de ABN AMRO als een van de zogenaamde systeembanken. Hiermee wordt dat het financiële concern een belangrijke spelen in het dagelijkse financiële verkeer. Dit maakt het nog belangrijker dat zij hun zaken op orde hebben met betrekking tot het voorkomen van witwassen en terrorisme financiering.

Leren banken het dan nooit?

Het is dus al met al niet de eerste keer dat je in het nieuws ziet verschijnen “Bank X betaalt een boete”.

Ook op het gebied van woekerrentes zijn er inmiddels door verschillende banken schikkingen getroffen. En er hangen ook nog schikkingen in de lucht, waar ook de ABN AMRO een rol speelt.

Terugkomend op de huidige CEO van UBS, blijkt dat hij in de eerste 4 maanden sinds zijn aantreden een bedrag van 3,8 miljoen euro heeft verdiend. 

ABN AMRO witwassen reputatie

Dit terwijl hij nog verdachte is bij een lopend onderzoek in Nederland. Hier blijkt nog maar eens dat banken min of meer doen wat zij willen. De politiek heeft al een aantal  malen geprobeerd om hier invloed uit te oefenen. In principe ben ik geen voorstander van politieke bemoeienis, maar op dit gebied lijkt er bijna geen andere mogelijkheid. 

Want ondertussen worden wel weer de tarieven voor burgers verhoogd. Hierbij wordt er mijn inziens misbruik gemaakt van het feit dat overstappen naar een andere bank voor veel mensen iets is wat zij gewoonweg niet doen.

Het goede nieuws is dat er ondertussen wel nieuw banken bijkomen, die wellicht verandering gaan brengen. Denk bij hierbij aan banken zoals de N26, bunq, KNAB of de Openbank.

Bronnen:

Openbaar ministerie
RTL nieuws
Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *