ABN AMRO verhoogt tarieven

Met ingang van 1 juli 2020 verhoogt de ABN AMRO haar tarieven. Absoluut gezien vallen de verhogingen misschien nog wel mee, maar procentueel betreft het een stijging van maar liefst tussen de 7% en 10%

Een kleine prijsstijgingen levert vele miljoenen op

Gezien het feit dat de ABN AMRO maar liefst 3 miljoen klanten heeft, dan levert een stijging van de tarieven met een beperkt bedrag al snel vele tientallen miljoenen per jaar op.

Het goedkoopste betaalpakket stijgt maar liefst met 10% in prijs. Daarnaast dien je als particulier ook 60 cent te gaan betalen, indien je maandelijks een papieren afschrift wilt gaan ontvangen.

Is het rechtvaardig hogere kosten in rekening te brengen?

De ABN AMRO zegt genoodzaakt te zijn door de stijgende kosten, deze kosten door te berekenen aan de klant. De winst was echter afgelopen jaar fors te noemen. Met een winst van meer dan 2 miljard euro is deze redenering twijfelachtig te noemen.

Wat er ontbreekt in deze redenatie is dat de ABN AMRO op vele andere manieren geld verdiend aan deze klanten.

De creditcards die worden gebruikt, de rente die wordt ontvangen bij roodstand en het gratis geld wat zij hiermee ontvangen en op deze manier tegen hoge rentes kunnen uitlenen.

ABN AMRO verhoogt tarieven

Verhogen andere banken ook hun kosten?

In het voordeel van de ABN AMRO spreekt dat zij de laatste zijn die de kosten verhogen. Bijna alle banken hebben dit het afgelopen jaar al gedaan. Sommige hebben per 1 maart 2020 de kosten verhoogd en andere per 1 april. Het is dus niet alleen de ABN AMRO die de tarieven verhoogt.

Aanbieders van gratis bankrekeningen

Daarnaast is het ook wel frappant te noemen dat er steeds meer aanbieders komen die een gratis bankrekening aanbieden. Hier kan je gewoon een bankrekening openen voor 0 euro per maand. De N26 bank is bijvoorbeeld niet meer weg te denken. 

En hoe is het nu mogelijk dat een N26 wel een gratis betaalpakket kan aanbieden en de ABN AMRO zelfs zijn kosten gaat verhogen?

Een 100% gratis bankrekening
Geld besparen via Transferwise
Binnen 8 minuten geregeld
Dekking via het depositogarantiestelsel

Gratis N26 bankrekening

De N26 bank geeft je de mogelijkheid tot het openen van een geheel gratis bankrekening. Bovendien ontvang je een gratis bankpas en profiteer je van voordelige wisselkoersen en lage transactiekosten.

Is het verstandig de prijzen te verhogen?

Of het op lange termijn slim is om dit te doen, betwijfel ik. Op deze manier zullen meer en meer mensen gaan nadenken over hetgeen zij dienen te betalen voor de bankrekening en waardoor zij op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Dit biedt mogelijkheden voor banken als Bunq om hun marktpositie te versterken.

Ook de redenering dat de producten zich blijven vernieuwen en dat er veel geld in wordt gestoken in deze vernieuwingen, is in mijn opinie een drogreden. 

Veel van deze vernieuwingen zijn namelijk gericht op efficiëntie. Uiteindelijk dalen de kosten hierdoor. Daarnaast worden er meer en meer bankkantoren gesloten, dus om nu te zeggen dat de dienstverlening ook steeds beter wordt is ook  twijfelachtig.

Wat vinden klanten van deze prijsstijging?

Bij de consumentenbond regent het inmiddels klachten over deze tariefsverhoging. Mensen voelen dat zij min of meer vastzitten aan hun bank. Overstappen is namelijk niet altijd even eenvoudig. Daarnaast heeft er de afgelopen twee jaar geen tariefsverhoging bij de ABN AMRO plaatsgevonden, waardoor er voor veel mensen geen noodzaak tot overstappen bestond.

Hierbij dienen wij wel op te merken dat overstappen wel steeds eenvoudiger wordt. Bijna elke bank, behalve de online banken, bieden wel een overstapservice aan, waardoor bij het overstappen naar een andere bank het meeste werk uit handen wordt genomen. 

Onze verwachting is dan ook dat meer en meer mensen zullen gaan overstappen. 

Bron: Bankieren wordt duurder - AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *