ABN AMRO verhoogt tarieven

Met ingang van 1 juli 2020 verhoogt de ABN AMRO haar tarieven. Absoluut gezien vallen de verhogingen misschien nog wel mee, maar procentueel betreft het een stijging van maar liefst tussen de 7% en 10%

Een kleine prijsstijgingen levert vele miljoenen op

Gezien het feit dat de ABN AMRO maar liefst 3 miljoen klanten heeft, dan levert een stijging van de tarieven met een beperkt bedrag al snel vele tientallen miljoenen per jaar op.

Het goedkoopste betaalpakket stijgt maar liefst met 10% in prijs. Daarnaast dien je als particulier ook 60 cent te gaan betalen, indien je maandelijks een papieren afschrift wilt gaan ontvangen.

Is het rechtvaardig hogere kosten in rekening te brengen?

De ABN AMRO zegt genoodzaakt te zijn door de stijgende kosten, deze kosten door te berekenen aan de klant. De winst was echter afgelopen jaar fors te noemen. Met een winst van meer dan 2 miljard euro is deze redenering twijfelachtig te noemen.

Wat er ontbreekt in deze redenatie is dat de ABN AMRO op vele andere manieren geld verdiend aan deze klanten.

De creditcards die worden gebruikt, de rente die wordt ontvangen bij roodstand en het gratis geld wat zij hiermee ontvangen en op deze manier tegen hoge rentes kunnen uitlenen.

ABN AMRO verhoogt tarieven

Verhogen andere banken ook hun kosten?

In het voordeel van de ABN AMRO spreekt dat zij de laatste zijn die de kosten verhogen. Bijna alle banken hebben dit het afgelopen jaar al gedaan. Sommige hebben per 1 maart 2020 de kosten verhoogd en andere per 1 april. Het is dus niet alleen de ABN AMRO die de tarieven verhoogt.

Aanbieders van gratis bankrekeningen

Daarnaast is het ook wel frappant te noemen dat er steeds meer aanbieders komen die een gratis bankrekening aanbieden. Hier kan je gewoon een bankrekening openen voor 0 euro per maand. De N26 bank is bijvoorbeeld niet meer weg te denken. 

En hoe is het nu mogelijk dat een N26 wel een gratis betaalpakket kan aanbieden en de ABN AMRO zelfs zijn kosten gaat verhogen?

Een 100% gratis bankrekening
Geld besparen via Transferwise
Binnen 8 minuten geregeld
Dekking via het depositogarantiestelsel

Gratis N26 bankrekening

De N26 bank geeft je de mogelijkheid tot het openen van een geheel gratis bankrekening. Bovendien ontvang je een gratis bankpas en profiteer je van voordelige wisselkoersen en lage transactiekosten.

Is het verstandig de prijzen te verhogen?

Of het op lange termijn slim is om dit te doen, betwijfel ik. Op deze manier zullen meer en meer mensen gaan nadenken over hetgeen zij dienen te betalen voor de bankrekening en waardoor zij op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Dit biedt mogelijkheden voor banken als bunq om hun marktpositie te versterken.

Ook de redenering dat de producten zich blijven vernieuwen en dat er veel geld in wordt gestoken in deze vernieuwingen, is in mijn opinie een drogreden. 

Veel van deze vernieuwingen zijn namelijk gericht op efficiëntie. Uiteindelijk dalen de kosten hierdoor. Daarnaast worden er meer en meer bankkantoren gesloten, dus om nu te zeggen dat de dienstverlening ook steeds beter wordt is ook  twijfelachtig.

Wat vinden klanten van deze prijsstijging?

Bij de consumentenbond regent het inmiddels klachten over deze tariefsverhoging. Mensen voelen dat zij min of meer vastzitten aan hun bank. Overstappen is namelijk niet altijd even eenvoudig. Daarnaast heeft er de afgelopen twee jaar geen tariefsverhoging bij de ABN AMRO plaatsgevonden, waardoor er voor veel mensen geen noodzaak tot overstappen bestond.

Hierbij dienen wij wel op te merken dat overstappen wel steeds eenvoudiger wordt. Bijna elke bank, behalve de online banken, bieden wel een overstapservice aan, waardoor bij het overstappen naar een andere bank het meeste werk uit handen wordt genomen. 

Onze verwachting is dan ook dat meer en meer mensen zullen gaan overstappen. 

Bron: Bankieren wordt duurder - AD

4 Thoughts on “ABN AMRO verhoogt tarieven”

  • De maandelijkse kosten voor mijn uitgebreide pakket bedraagt nu euro 6,25. Dat wordt binnenkort verhoogt naar euro 10,25. Dat is een verhoging van 68 % !! Dit is m.i. pure oplichting, Eerst worden mensen (verplicht)afhankelijk gemaakt van een bank en daarna uitgemolken. En de overheid ( welke in mijn ogen een legele criminele organisatie is) werkt hier graag aan mee, schandalig !!

    • Helemaal eens. Wat een schandalige prijsverhoging. En dan nog durven brengen als “één pakket voor iedereen”. U betaalt alleen wat u nodig heeft. Vooral niet zeggen dat de trouwe klant die alles afneemt voor 70 euro per jaar nu 123 euro per jaar gaat betalen. Iedere bank verhoogt de prijzen, maar dit is niet alleen een exorbitante verhoging, het getuigt van arrogantie en het niet serieus nemen van de klant. Waar durft men dergelijke prijsverhogingen door te voeren. Ik ga zeker op zoek naar een ander bank. Vaarwel ABN.

  • Deze maand heeft ABNAMRO als maandelijkse kosten voor het betaalpakket € 10,50 afgeschreven i.p.v. € 6,25. Dat is inderdaad een verhoging van 68%. Ik dacht moet een vergissing zijn. Nee hoor. De tarieven zijn te zien op de ABNAMRO site.Ook lstaat er een overzicht van de oude en nieuwe tarieven. Vreemd dat dit niet is gedaan voor het pakketwaarvan de kosten met 68% zijn gestegen. Het is een schandalig een stijging van 68%. Voor ons een hard gelag. Wij hebben onze ING rekening opgezegd omdat ABNAMRO een veel uitgebreider pakket had voor minder kosten. Rekening opzeggen? Pakket aanpassen om kosten te verlagen? Moeilijke beslissing. Geen andere bank heeft een standby service in het pakket. ING heeft dit al jaren geleden afgeschaft. Zoals door anderen al is opgemerkt: Als rekeninghouder ben je overgeleverd aan de macht van de banken. Je kunt niet zonder. Toch ga ik op zoek naar een mogelijkheid over te stappen. Al is het alleen maar voor m’n gemoed.

  • Schandalig en dan die brief van abn amro over het tegengaan van witwaspraktijken criminelen zijn het, net een boete gekregen van 480 miljoen dus die kosten kunnen de klanten weer betalen, en de overheid doet hier natuurlijk weer niets tegen.

    Dit noem ik legale criminaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *